Micro-credential Genealogie en genetisch erfgoed
AI en Data Science
AI en Data Science
Actuele methodes en inzichten bij het maken van een stamboom of een familiegeschiedenis of het mobiliseren van DNA-onderzoek in erfgoedprojecten
DNA, databanken en genetica, literatuur en archiefonderzoek: als je ze combineert, worden nieuwe kennisinzichten en vormen van onderzoek mogelijk, zowel voor het onderzoek naar voorouders als in erfgoedwerk.
Vele mensen in Vlaanderen zijn bezig met het maken van hun stamboom. Dit gebeurt niet alleen meer in parochieregisters of boedelbeschrijvingen, maar ook via speeksel of uitstrijkjes in je mond, niet als Covid19-test, maar om DNA-onderzoek in te schakelen. In sociale geschiedenis is het volgen van families en andere groepen in de tijd en over dorps-, stads- en landsgrenzen heen sterk ontwikkeld. Naast klassiek archiefonderzoek en ontsluiting van ander roerend erfgoed, is door digitalisering maar ook door DNA-onderzoek vandaag veel meer mogelijk dan twintig jaar geleden. Topspecialist prof. dr. Maarten Larmuseau deelt zijn ervaring en expertise, mede dankzij de steun van de Stichting Edmond Delhougne die genealogisch onderzoek en kennisdeling op academisch niveau stimuleert.
Genealogie
3 studiepunten
1e SEM
Genetisch erfgoed
3 studiepunten
2e SEM