AI en Data Science

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° nb Nederlands
Tags: genealogie, stamboom, dna, erfgoed

Actuele methodes en inzichten bij het maken van een stamboom of een familiegeschiedenis of het mobiliseren van DNA-onderzoek in erfgoedprojecten

Beschrijving

DNA, databanken en genetica, literatuur en archiefonderzoek: als je ze combineert, worden nieuwe kennisinzichten en vormen van onderzoek mogelijk, zowel voor het onderzoek naar voorouders als in erfgoedwerk.

Vele mensen in Vlaanderen zijn bezig met het maken van hun stamboom. Dit gebeurt niet alleen meer in parochieregisters of boedelbeschrijvingen, maar ook via speeksel of uitstrijkjes in je mond, niet als Covid19-test, maar om DNA-onderzoek in te schakelen. In sociale geschiedenis is het volgen van families en andere groepen in de tijd en over dorps-, stads- en landsgrenzen heen sterk ontwikkeld. Naast klassiek archiefonderzoek en ontsluiting van ander roerend erfgoed, is door digitalisering maar ook door DNA-onderzoek vandaag veel meer mogelijk dan twintig jaar geleden. Topspecialist prof. dr. Maarten Larmuseau deelt zijn ervaring en expertise, mede dankzij de steun van de Stichting Edmond Delhougne die genealogisch onderzoek en kennisdeling op academisch niveau stimuleert.

Programma

Genealogie

3 studiepunten

1e SEM

Genetisch erfgoed

3 studiepunten

2e SEM

Opmerkingen

Cursusnummer:
nb
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen, Micro-credentials
Interessegebied:
AI en Data Science, Architectuur en ontwerp, Wetenschappen
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2024 - 2025
Startdatum:
01.10.2024
Lesgevers:
Maarten Larmuseau
Contactpersoon:
marc.jacobs@uantwerpen.be
Locatie

UAntwerpen, Stadscampus

Meer informatie

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.