Microcredential Voorouders en Nakomelingen

Start op 29.09.2021

Wetenschappen

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° nb Nederlands

Actuele methodes en inzichten in genealogie, migratiegeschiedenis en genetisch erfgoed

Beschrijving

DNA, databanken en genetica, literatuur en archiefonderzoek: als je ze combineert, worden nieuwe kennisinzichten en vormen van onderzoek mogelijk. Vele mensen in Vlaanderen zijn bezig met het maken van hun stamboom. Dit gebeurt niet alleen meer in parochieregisters of boedelbeschrijvingen, maar ook via speeksel of uitstrijkjes in je mond, niet als Covid19-test, maar om DNA-onderzoek in te schakelen. In sociale geschiedenis is het volgen van families en andere groepen in de tijd en over dorps-, stads- en landsgrenzen heen sterk ontwikkeld. Naast klassiek archiefonderzoek en ontsluiting van ander roerend erfgoed, is door digitalisering maar ook door DNA-onderzoek vandaag veel meer mogelijk dan twintig jaar geleden.

Prof. dr. Hilde Greefs bespreekt recente tendensen in historisch onderzoek van migratie. Geneticus en genealoog prof. dr. Maarten Larmuseau, doceert, met steun van de Stichting Edmond Delhougne, in het nieuwe erfgoedprogramma van de Faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen twee nieuwe cursussen op masterniveau, respectievelijk genealogie en genetisch erfgoed.

De combinatie van de cursussen geeft een bijzondere bijscholing op de intersectie van studiegebieden waar in de 21ste eeuw enorme vooruitgang is geboekt en die actueler zijn dan ooit in een inclusieve en globaliserende wereld. Samen zijn ze een eyeopener op universitair niveau en geven ze inzicht in het boomende erfgoedparagdigma.

Programma

  • Genealogie (3 studiepunten)
  • Geschiedenis van migratie (6 studiepunten)
  • Genetisch erfgoed (3 studiepunten)

Opmerkingen

Cursusnummer:
nb
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Wetenschappen
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2021 - 2022
Startdatum:
29.09.2021
Lesgevers:
Hilde Greefs en Maarten Larmuseau
Contactpersoon:
marc.jacobs@uantwerpen.be
Locatie

UAntwerpen, Stadscampus

Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.