Microcredential Voorouders en Nakomelingen

Starts on 29.09.2021

Sciences

Interested?

More information
° nb NL

Actuele methodes en inzichten in genealogie, migratiegeschiedenis en genetisch erfgoed

Description

DNA, databanken en genetica, literatuur en archiefonderzoek: als je ze combineert, worden nieuwe kennisinzichten en vormen van onderzoek mogelijk. Vele mensen in Vlaanderen zijn bezig met het maken van hun stamboom. Dit gebeurt niet alleen meer in parochieregisters of boedelbeschrijvingen, maar ook via speeksel of uitstrijkjes in je mond, niet als Covid19-test, maar om DNA-onderzoek in te schakelen. In sociale geschiedenis is het volgen van families en andere groepen in de tijd en over dorps-, stads- en landsgrenzen heen sterk ontwikkeld. Naast klassiek archiefonderzoek en ontsluiting van ander roerend erfgoed, is door digitalisering maar ook door DNA-onderzoek vandaag veel meer mogelijk dan twintig jaar geleden.

Prof. dr. Hilde Greefs bespreekt recente tendensen in historisch onderzoek van migratie. Geneticus en genealoog prof. dr. Maarten Larmuseau, doceert, met steun van de Stichting Edmond Delhougne, in het nieuwe erfgoedprogramma van de Faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen twee nieuwe cursussen op masterniveau, respectievelijk genealogie en genetisch erfgoed.

De combinatie van de cursussen geeft een bijzondere bijscholing op de intersectie van studiegebieden waar in de 21ste eeuw enorme vooruitgang is geboekt en die actueler zijn dan ooit in een inclusieve en globaliserende wereld. Samen zijn ze een eyeopener op universitair niveau en geven ze inzicht in het boomende erfgoedparagdigma.

Program

  • Genealogie (3 studiepunten)
  • Geschiedenis van migratie (6 studiepunten)
  • Genetisch erfgoed (3 studiepunten)

Remarks

Course number:
nb
Type:
Short- en long-term programmes
Area of interest:
Sciences
Language:
NL
Academic year:
2021 - 2022
Starting date:
29.09.2021
Lecturers:
Hilde Greefs en Maarten Larmuseau
Contact person:
marc.jacobs@uantwerpen.be
Location

UAntwerpen, Stadscampus

More information

We use cookies to to give you the best possible user experience on our website. You can refuse the installation of cookies. By doing so some parts of this website will not work in an optimal way. Read more.

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.