Strategic workforce planning: In kaart brengen van de lange termijn personeelsbehoefte en het ontwikkelen van een HR actieplan voor de toekomst

Start op 05.03.2024

Economie, business en (publiek) management

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° EB23_FutureOfWork_3 Nederlands
Tags: Volledig aanbod , Korte opleidingen

Beschrijving

In een continu veranderende wereld hebben organisaties er alle belang bij te waken over de wendbaarheid van hun personeelsbestand en te anticiperen op veranderende personeelsbehoeftes. Interne strategische beslissingen – zoals de lancering van nieuwe productlijnen, toetreding tot nieuwe markten, digitalisering en automatisering van voorheen arbeidsintensieve activiteiten of de afbouw van bepaalde producten/diensten – zorgen voor evoluerende workload binnen de organisatie. Ook externe evoluties zoals de sterke opmars van artificiële intelligentie hebben een invloed op de werkvolumes. De werklast evolueert naar andere activiteiten, wat niet enkel gepaard gaat met evoluerende kwantitatieve personeelsbehoeftes maar tevens andere skills vereist.

In parallel met de evolutie van de workload, evolueert ook de workforce. Denk aan toenemende pensioneringen, interne mobiliteit en extern verloop.

Hoe zorg je ervoor dat de workload en workforce niet naast elkaar evolueren maar elkaar ontmoeten? In welke afdelingen en activiteiten van je organisatie kan je de komende jaren gaps (tekorten) maar ook surplussen verwachten qua skills en personeelsvolumes? Hoe kan je proactief handelen en anticiperen op die gaps en surplussen door andere sourcing beslissingen te nemen? Voor welke activiteiten zet je in op interne reskilling/upskillingtrajecten? Waar zet je in op externe contractoren? Voor welke activiteiten werf je extern aan?

Tijdens dit interactief en praktijkgericht seminarie brengt Bernd Carette een pragmatische methodiek aan waarbij hij stap per stap en aan de hand van praktijkvoorbeelden aangeeft hoe een antwoord te bieden op elk van bovenstaande vragen.

Programma

Volgende thema’s komen aan bod

  1. Strategic workforce planning: Belang van een stapsgewijze aanpak
  2. Zicht krijgen op een organisatiebrede baseline
  3. In kaart brengen van de kwantitatief evoluerende personeelsbehoeftes
  4. In kaart brengen van evoluerende behoeftes op vlak van skills
  5. Definiëren van workforce solutions voor geïdentificeerde tekorten en surplussen
  6. Ontwikkeling van een HR actieplan voor een future proof personeelsbestand

Opmerkingen

Na ontvangst en verwerking van uw inschrijving sturen wij u een bevestiging (incl. wegbeschrijving in geval van on campus). Na inschrijving wordt u elektronisch de factuur toegestuurd. Het documentatiemateriaal en een MS Teams link in geval van online sessie, wordt voorafgaand aan de opleiding elektronisch ter beschikking gesteld van de deelnemers. Na afloop van de opleiding wordt een attest van deelname uitgereikt en op het platform ter beschikking gesteld. Daarnaast krijgt u als deelnemer een evaluatieformulier om feedback te geven over deze opleiding.

Inschrijven kan tot één week voor de dag van de desbetreffende sessie. Inschrijvingen kunnen uitsluitend per email, tot uiterlijk één week voor de dag van de desbetreffende sessie worden geannuleerd. Daarna blijft bij annulering het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd. Een verhinderde deelnemer kan zich steeds door een collega laten vervangen.

Cursusnummer:
EB23_FutureOfWork_3
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Economie, business en (publiek) management
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2022 - 2023, 2023 - 2024
Startdatum:
05.03.2024
Lesgevers:
Bernd Carette
Contactpersoon:
febacademy@ugent.be
Meer informatie

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.