Strategic workforce planning: In kaart brengen van de lange termijn personeelsbehoefte en het ontwikkelen van een HR actieplan voor de toekomst

Starts on 15.10.2024

Economics, Business and (Public) Management

Interested?

More information
° EB23_FutureOfWork_3 NL
Tags: Volledig aanbod , Korte opleidingen

Description

In een continu veranderende wereld hebben organisaties er alle belang bij te waken over de wendbaarheid van hun personeelsbestand en te anticiperen op veranderende personeelsbehoeftes. Interne strategische beslissingen – zoals de lancering van nieuwe productlijnen, toetreding tot nieuwe markten, digitalisering en automatisering van voorheen arbeidsintensieve activiteiten of de afbouw van bepaalde producten/diensten – zorgen voor evoluerende workload binnen de organisatie. Ook externe evoluties zoals de sterke opmars van artificiële intelligentie hebben een invloed op de werkvolumes. De werklast evolueert naar andere activiteiten, wat niet enkel gepaard gaat met evoluerende kwantitatieve personeelsbehoeftes maar tevens andere skills vereist.

In parallel met de evolutie van de workload, evolueert ook de workforce. Denk aan toenemende pensioneringen, interne mobiliteit en extern verloop.

Hoe zorg je ervoor dat de workload en workforce niet naast elkaar evolueren maar elkaar ontmoeten? In welke afdelingen en activiteiten van je organisatie kan je de komende jaren gaps (tekorten) maar ook surplussen verwachten qua skills en personeelsvolumes? Hoe kan je proactief handelen en anticiperen op die gaps en surplussen door andere sourcing beslissingen te nemen? Voor welke activiteiten zet je in op interne reskilling/upskillingtrajecten? Waar zet je in op externe contractoren? Voor welke activiteiten werf je extern aan?

Tijdens dit interactief en praktijkgericht seminarie brengt Bernd Carette een pragmatische methodiek aan waarbij hij stap per stap en aan de hand van praktijkvoorbeelden aangeeft hoe een antwoord te bieden op elk van bovenstaande vragen.

Program

Volgende thema’s komen aan bod

  1. Strategic workforce planning: Belang van een stapsgewijze aanpak
  2. Zicht krijgen op een organisatiebrede baseline
  3. In kaart brengen van de kwantitatief evoluerende personeelsbehoeftes
  4. In kaart brengen van evoluerende behoeftes op vlak van skills
  5. Definiëren van workforce solutions voor geïdentificeerde tekorten en surplussen
  6. Ontwikkeling van een HR actieplan voor een future proof personeelsbestand

Remarks

Na ontvangst en verwerking van uw inschrijving sturen wij u een bevestiging (incl. wegbeschrijving in geval van on campus). Na inschrijving wordt u elektronisch de factuur toegestuurd. Het documentatiemateriaal en een MS Teams link in geval van online sessie, wordt voorafgaand aan de opleiding elektronisch ter beschikking gesteld van de deelnemers. Na afloop van de opleiding wordt een attest van deelname uitgereikt en op het platform ter beschikking gesteld. Daarnaast krijgt u als deelnemer een evaluatieformulier om feedback te geven over deze opleiding.

Inschrijven kan tot één week voor de dag van de desbetreffende sessie. Inschrijvingen kunnen uitsluitend per email, tot uiterlijk één week voor de dag van de desbetreffende sessie worden geannuleerd. Daarna blijft bij annulering het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd. Een verhinderde deelnemer kan zich steeds door een collega laten vervangen.

Course number:
EB23_FutureOfWork_3
Type:
Short- en long-term programmes
Area of interest:
Economics, Business and (Public) Management
Language:
NL
Academic year:
2022 - 2023, 2023 - 2024, 2024 - 2025
Starting date:
15.10.2024
Lecturers:
Bernd Carette
Contact person:
febacademy@ugent.be
More information

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.