Postgraduaat in de leerlingenbegeleiding in het secundair onderwijs

Start op 26.09.2024

Onderwijs en pedagogie

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° P0007000 Nederlands

Leerlingen begeleidenop een planmatige en professionele manier

Beschrijving

Leef- en leerproblemen verhinderen jongeren om volop te participeren in hun leerproces. Met dit postgraduaat willen we medewerkers in secundaire scholen opleiden om op een planmatige en professionele manier leerlingen te begeleiden die – kortstondig of langdurig – nood hebben aan extra begeleiding.

Ook willen we dat ze stapsgewijs een systematisch (preventief) schoolbeleid Leerlingenbegeleiding kunnen uitbouwen.

Het postgraduaat is voor jou bedoeld als je werkt in het secundair onderwijs en de begeleiding van leerlingen (deel van) je opdracht is.

Programma

Het postgraduaat bestaat uit 144 contacturen gespreid over twee jaren en omvat 29 studiepunten.  

Per cursusjaar zijn 10 lesdagen met 2 sessies van 3 uur voorzien. Elke dag loopt van 9.30 tot 16.30 uur. Per cursusjaar is er in het begin van het schooljaar een residentiële tweedaagse (5 sessies van 3 uur) gepland, in het tweede opleidingsjaar volgt nog een derde residentiële tweedaagse.


Opmerkingen

We streven naar diversiteit in de deelnemersgroep (secundair onderwijs, buitengewoon secundair onderwijs, deeltijds onderwijs ...).

Je bezit minstens een professioneel bachelordiploma. De docentencommissie kan je ook op basis van bewezen ervaring toelaten.

Cursusnummer:
P0007000
Type opleiding:
Postgraduaatsopleidingen
Interessegebied:
Onderwijs en pedagogie, Psychologie
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2024 - 2025
Startdatum:
26.09.2024
Lesgevers:
De vaste lesgevers zijn:

  • Wim De Breucker: klinisch psycholoog-seksuoloog, nascholer, ruime ervaring met socio-emotionele begeleiding van jongeren (WEB)
  • Ann Geentjens: klinisch psychologe, leerkracht psychologie en gesprekstechnieken, mentor, leerlingbegeleider, educatief medewerker CNO
  • Kathy Douchar: germanist, voormalig leerkracht Engels en toegepaste psychologie, voormalig directeur Stedelijk Lyceum Pestalozzi, trainer, nascholer, life coach
De academisch verantwoordelijke is prof. dr. Elke Struyf, hoofddocent specifieke lerarenopleiding.
Contactpersoon:
luc.pierrart@uantwerpen.be
Locatie

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1

2610 Wilrijk (Antwerpen)

Meer informatie

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.