Postgraduaat in de psychotherapie: optie volwassenen
Gezondheidswetenschappen
Gezondheidswetenschappen
In deze postgraduaatsopleiding integreren we kennis, inzichten, therapeutische vaardigheden en therapeutische behandelwijzen uit de 4 hoofdstromingen: de cliëntgericht-experiëntiële psychotherapie, de cognitieve gedragstherapie, de psychoanalytische therapie en de systeemtherapie.
We besteden aandacht aan:
Het studieprogramma omvat vier deeltijdse opleidingsjaren en start om de twee jaar.
Je moet beschikken over een basisdiploma van een geestelijk gezondheidsberoep:
Artsen met specialisatie in huisartsgeneeskunde (max. 10%) kunnen toegelaten worden op basis van een aanvraagdossier dat voldoende garanties voor stage-praktijk biedt.
Bovendien moet je bij de start van de opleiding werkzaam zijn in een klinische setting met begeleiding van volwassenen (minstens 10 cliënten of cliëntgroepen per week).
De contactmomenten vinden plaats van oktober tot juni op donderdagen (van 13.30 uur tot 19.30 uur), met af en toe een tweedaagse op donderdag en vrijdag of vrijdag en zaterdag. De eerste twee opleidingsjaren zijn het minst intensief met 23 tot 25 contactdagen. In het derde en vierde opleidingsjaar zijn er 30 tot 35 contactdagen.
De opleiding is erkend door de Vlaamse Vereniging voor Cliëntgericht-Experiëntiële Psychotherapie en Counseling (VVCEPC) en de Vlaamse Vereniging voor Gedragstherapie (VVGT).
De opleiding wordt erkend volgens het stelsel van het Vlaams Opleidingsverlof (VOV).
Aangezien de psychotherapie opleidingen een beroepsgericht karakter hebben, werd er gekozen om geen loutere kennistoetsing uit te voeren, maar wel te verifiëren of de opleiding de theorie kan integreren in het eigen psychotherapeutisch handelen.
Het getuigschrift wordt verleend na 4 jaar studie met afwerking van het geëigende programma, positieve evaluaties en gunstige beoordeling van supervisies en specialisatieverslag. Bekijk de voorwaarden voor het behalen van het getuigschrift.