Postgraduaat in de psychotherapie: optie volwassenen

Starts on 01.10.2024

Health Sciences

Interested?

More information
° P0029003 NL

In deze postgraduaatsopleiding integreren we kennis, inzichten, therapeutische vaardigheden en therapeutische behandelwijzen uit de 4 hoofdstromingen: de cliëntgericht-experiëntiële psychotherapie, de cognitieve gedragstherapie, de psychoanalytische therapie en de systeemtherapie.

Description

We besteden aandacht aan:

  • het verwerven van een therapeutische luisterhouding en attitude
  • het installeren en in stand houden van de therapeutische relatie
  • het hanteren van de therapeutische relatie om persoonlijkheidsverandering te bewerkstelligen
  • het faciliteren van intrapersoonlijke veranderingsprocessen via het beïnvloeden van cognities, beleving en affect, en gedrag

Program

Het studieprogramma omvat vier deeltijdse opleidingsjaren en start om de twee jaar.

Je moet beschikken over een basisdiploma van een geestelijk gezondheidsberoep:

  • arts (master in de geneeskunde) met specialisatie in de psychiatrie voor volwassenen (vanaf het eerste jaar specialisatie)
  • licentiaat/master in de psychologie: klinische psychologie, met minstens 6 maanden klinische stage
  • licentiaat/master in de pedagogische wetenschappen: orthopedagogiek, met minstens 6 maanden klinische stage (of een equivalent aan een Vlaamse universiteit)

Artsen met specialisatie in huisartsgeneeskunde (max. 10%) kunnen toegelaten worden op basis van een aanvraagdossier dat voldoende garanties voor stage-praktijk biedt.

Bovendien moet je bij de start van de opleiding werkzaam zijn in een klinische setting met begeleiding van volwassenen (minstens 10 cliënten of cliëntgroepen per week).

Remarks

De contactmomenten vinden plaats van oktober tot juni op donderdagen (van 13.30 uur tot 19.30 uur), met af en toe een tweedaagse op donderdag en vrijdag of vrijdag en zaterdag. De eerste twee opleidingsjaren zijn het minst intensief met 23 tot 25 contactdagen. In het derde en vierde opleidingsjaar zijn er 30 tot 35 contactdagen.

De opleiding is erkend door de Vlaamse Vereniging voor Cliëntgericht-Experiëntiële Psychotherapie en Counseling (VVCEPC) en de Vlaamse Vereniging voor Gedragstherapie (VVGT).

De opleiding wordt erkend volgens het stelsel van het Vlaams Opleidingsverlof (VOV).

Aangezien de psychotherapie opleidingen een beroepsgericht karakter hebben, werd er gekozen om geen loutere kennistoetsing uit te voeren, maar wel te verifiëren of de opleiding de theorie kan integreren in het eigen psychotherapeutisch handelen.

Het getuigschrift wordt verleend na 4 jaar studie met afwerking van het geëigende programma, positieve evaluaties en gunstige beoordeling van supervisies en specialisatieverslag. Bekijk de voorwaarden voor het behalen van het getuigschrift.

Course number:
P0029003
Type:
Postgraduate Studies
Area of interest:
Health Sciences
Language:
NL
Academic year:
2024 - 2025
Starting date:
01.10.2024
Lecturers:
Algemene coördinatie: Prof. dr. G. Vanaerschot

De docenten zijn gerenomeerde psychotherapeuten en opleiders uit de 4 hoofdstromingen.

Opleidingsstaf: Greet Vanaerschot (coördinator), Els Brunfaut, Jan Callens, Ayse Dogan, Ellen Gunst, Marc Hebbrecht, Anne Neyskens, Nils Verbeeck, Linda Van Nuffel.


Contact person:
ingrid.vandewalle@uantwerpen.be
Location

Universiteit Antwerpen, Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk (Antwerpen)

en occasioneel andere locatie

More information

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.