Micro-credential Schade en schadeloosstelling

Start op 01.10.2024

Recht

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° n/a Nederlands

C’est que la loi ne peut balancer entre celui qui se trompe et celui qui souffre.

Beschrijving

“C’est que la loi ne peut balancer entre celui qui se trompe et celui qui souffre.”B. DE GREUILLE, “Rapport au Tribunat” in P.A. FENNET (ed.), Recueil complet des travaux préparatoires du Code civil, XIII, 2e ed., 1968, 474

Het is algemeen aanvaard dat, van zodra aan de voorwaarden van aansprakelijkheid voldaan is, de aansprakelijke de schade integraal moet vergoeden, het slachtoffer moet worden teruggeplaatst in de toestand indien het schadegeval zich niet had voorgedaan.
De opstellers van het oorspronkelijke Burgerlijk Wetboek zagen hierin, op basis van het bovenstaande citaat, een voorkeur voor de belangen van de benadeelde. De benadeelde mag zich evenwel tevens niet verrijken door een schadegeval en dus door de schadeloosstelling in een betere toestand worden teruggeplaatst.
Het blijkt in de praktijk zeer moeilijk te zijn om deze balans te verkrijgen. De verschillende regels, opvatting, mechanismen… omtrent het verkrijgen van dit evenwicht, omtrent deze schade en het schadeloosstelling komen in deze micro-credential zowel vanuit een theoretisch als vanuit een praktisch oogpunt uitgebreid aan bod.

Programma

Deze micro-credential wordt enkel ingericht tijdens de oneven academiejaren.

Wij zijn gebonden aan de inschrijfdata van de centrale onderwijsadministratie van de UAntwerpen (gebaseerd op het semestersysteem van de bachelor/masteropleidingen).Je schrijft je best in minstens 1 week voor de start van de micro-credential.

Start op 14 november 2023: inschrijven kan t.e.m. 7 november 2023.

Opmerkingen

  • Deze micro-credential wordt enkel ingericht tijdens de oneven academiejaren.
  • Alles lessen worden gegeven door (gast)docenten met de nodige praktijkkennis.
  • Diplomavereiste: diploma academische of professionele bachelor (of gelijkgesteld) binnen om het even welk studiegebied.

Cursusnummer:
n/a
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen, Micro-credentials
Interessegebied:
Recht
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2024 - 2025
Startdatum:
01.10.2024
Lesgevers:
Lies D'Hondt & gastdocenten uit de praktijk​
Contactpersoon:
allic.nexus@uantwerpen.be
Locatie

Leerstoel ALLIC - i.s.m. Nexus

UAntwerpen

  • Stadscampus (op zaterdag 09.00 - 13.00 uur)
  • Online (op dinsdag 18.45 - 21.45 uur)

Meer informatie

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.