Micro-credential China in context
Kunst en cultuur
Kunst en cultuur
Wil je China graag kunnen plaatsen, berichten kunnen duiden, of ben je gewoon nieuwsgierig naar wat zich in China afspeelt? Dan krijg je in deze opleiding een stevige eerste blik op wat China vorm geeft: de geschiedkundige ontwikkeling, de actualiteit van vandaag, en de culturele en levensbeschouwelijke context.
Kennis over China (geschiedenis, actualiteit, levensbeschouwing) is vandaag relevanter dan ooit. Daarom willen we met deze opleiding de culturele en historische ontwikkeling van China in de schijnwerpers zetten.
China is immers een steeds groeiende grootmacht met een duidelijke invloed op de wereld. Dit leidt tot opportuniteiten en nieuwsgierigheid, maar ook tot angst en twijfel. We zien dit overal: in media, in discussies bij bedrijven, in culturele centra waar men Chinese culturele activiteiten een plaats wil geven.
Met deze opleiding willen we alvast een eerste stap zetten om China beter te kunnen kaderen door in te zoomen op geschiedenis, op maatschappij en actualiteit, en op de centrale levensbeschouwingen, met aandacht voor de contacten tussen China en de omliggende regio’s.
Door drie specifieke modules te bundelen bieden we een coherent geheel aan voor een publiek dat kennis wil maken met China in context, en aldus de toenemende berichten die men over China hoort en leest beter wil kaderen in vele werksituaties, maar ook privé.
Coördinator Ann Heirman over deze micro-credential: Bekijk het filmpje
hoorcolleges met mogelijkheid tot actieve participatie; geen tussentijdse opdrachten
Module 1: Geschiedenis van China
onder voorbehoud woensdag 16u00 - 19u00
Module 2: Maatschappij en Actualiteit China
onder voorbehoud vrijdag 16u00 - 19u00
Module 3: Oost-Aziatische levensbeschouwingen
In de module Oost-Aziatische levensbeschouwingen worden de belangrijkste levensbeschouwelijke systemen van Oost-Azië verklaard en in hun maatschappelijk en politieke context geduid. In het tweede deel van de module kan men kiezen voor twee opties: 1) voor China ligt de nadruk op (neo)confucianisme, taoïsme, mohisme en legalisme, alsook op de moderne ontwikkelingen van Chinese filosofie; 2) voor Japan ligt de nadruk op shintoïsme, boeddhisme, vroeg confucianisme, en enkele van de belangrijkste ideologieën van de moderne periode. Het belang van deze systemen voor een goed begrip van de actuele politieke, maatschappelijke en economische situatie van Oost-Azië wordt grondig toegelicht.
Na de opleiding