Micro-credential: Besluitvorming in de Europese Unie

Start op 26.09.2022

Sociale wetenschappen

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° POL011 Nederlands
Tags: Politieke wetenschappen

Beschrijving

De Europese Unie zorgt ervoor dat varkens in ons land recht hebben om in groep te leven, kindersurprises makkelijk in twee helften te breken zijn en heel wat producten een CE-label bevatten. Ze zit samen aan tafel met internationale actoren om thematieken zoals klimaatverandering te bespreken en sluit handelsakkoorden af. Op heel wat vlakken heeft zij impact op nationaal, federaal regionaal en lokaal beleid. In andere domeinen heeft ze minder impact. Waarom is dit het geval en hoe verloopt dit proces?

Deze micro-credential introduceert deelnemers in de belangrijkste principes van Europese besluitvorming. Zo biedt deze cursus een overzicht van formele en informele besluitvormingsprocedures. Er gaat ook aandacht naar de belangrijkste besluitvormingstheorieën in de studie van Europese besluitvorming.

Programma

Deze opleiding loopt over een periode van 1 semester en omvat 6 studiepunten.

De volledige micro-credential omvat 24 lessen en vindt 2 keer per week plaats in blokken van 1u30. Deze lessen vinden plaats in de periode van 26 september 2022 tot 19 december 2022. Er wordt alsmede de mogelijkheid voorzien om de lesopnames achteraf te bekijken via het digitale platform UFORA.

De lessenreeksen zullen bestaan uit volgende thema's:

- Theoretische benaderingen van besluitvorming: neofunctionalisme, intergouvernementalisme, netwerktheorieën, nieuw institutionalisme (basis)

- Historische beslissingen -Wetgevende beslissingen

- De uitvoering van Europese regelgeving

- Open Coördinatiemethode

- België en de Europese besluitvorming

Meer info vindt u terug in de studiefiche.

Cursusnummer:
POL011
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Sociale wetenschappen
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2022 - 2023
Startdatum:
26.09.2022
Contactpersoon:
psacademie@ugent.be
Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.