Micro-credential: Besluitvorming in de Europese Unie

Starts on 23.09.2024

Social Sciences

Interested?

More information
° POL011 NL
Tags: Politieke wetenschappen

Description

De Europese Unie zorgt ervoor dat varkens in ons land recht hebben om in groep te leven, kindersurprises makkelijk in twee helften te breken zijn en heel wat producten een CE-label bevatten. Ze zit samen aan tafel met internationale actoren om thematieken zoals klimaatverandering te bespreken en sluit handelsakkoorden af. Op heel wat vlakken heeft zij impact op nationaal, federaal regionaal en lokaal beleid. In andere domeinen heeft ze minder impact. Waarom is dit het geval en hoe verloopt dit proces?

Deze micro-credential introduceert deelnemers in de belangrijkste principes van Europese besluitvorming. Zo biedt deze cursus een overzicht van formele en informele besluitvormingsprocedures. Er gaat ook aandacht naar de belangrijkste besluitvormingstheorieën in de studie van Europese besluitvorming.

Program

Deze opleiding loopt over een periode van 1 semester en omvat 6 studiepunten.

De volledige micro-credential omvat 24 lessen en vindt 2 keer per week plaats in blokken van 1u30. Deze lessen vinden plaats in de periode van 25 september 2023 tot 22 december 2023. Er wordt alsmede de mogelijkheid voorzien om de lesopnames achteraf te bekijken via het digitale platform UFORA.

De lessenreeksen zullen bestaan uit volgende thema's:

  • Theoretische benaderingen van besluitvorming: neofunctionalisme, intergouvernementalisme, netwerktheorieën, nieuw institutionalisme (basis)
  • Historische beslissingen -Wetgevende beslissingen
  • De uitvoering van Europese regelgeving
  • Open Coördinatiemethode
  • België en de Europese besluitvorming

Meer info vindt u terug in de studiefiche.

Course number:
POL011
Type:
Short- en long-term programmes, Micro-credentials
Area of interest:
Social Sciences
Language:
NL
Academic year:
2022 - 2023, 2023 - 2024, 2024 - 2025
Starting date:
23.09.2024
Lecturers:
Hendrik Vos
Contact person:
psacademie@ugent.be
More information

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.