Micro-credential: Actuele Aspecten van de Journalistiek

Start op 27.09.2022

Sociale wetenschappen

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° COMM001 Nederlands
Tags: Communicatiewetenschappen

Beschrijving

Deze micro-credential heeft als doel inzicht te verwerven in de relatie tussen politiek, media en onze maatschappij. De cursus introduceert deelnemers in theoretische inzichten, en stimuleert hun analytisch vermogen en de kritische reflectie die noodzakelijk zijn om deze dynamieken te kunnen plaatsen. Deze micro-credential wordt gedoceerd door topexperte Prof. Dr. Sarah Van Leuven

Deze micro-credential geeft deelnemers via hoorcolleges ook inzicht in de verschillende analyseperspectieven van journalism studies en actuele trends in de journalistiek. Deelnemers worden actief betrokken in het uitwerken van de analyseperspectieven binnen journalism studies.

Deelnemers maken ook kennis met andere inhoudelijke cases zoals geautomatiseerde journalistiek, persvrijheid, of nieuwe vormen van storytelling. Een voorbeeld van zo een case vindt u in bijlage terug. Daarnaast wordt ook aandacht voor ondernemerschap in de journalistiek, en voor de veranderende relatie tussen journalist en publiek.

Ten slotte is er ook ruimte voor kritische reflectie over hoe de actuele trends in de journalistiek de deontologische regels en ethiek onder druk zetten. De theoretische denkkaders over journalistiek in de veranderende nieuwsecologie worden enerzijds aangereikt in hoorcolleges, maar anderzijds is er ook ruimte voor een case benadering via een individuele paper, practica, microteaching, en gastsprekers uit de academische en professionele wereld.

Deze micro-credential wordt gedoceerd door topexpert Prof. Dr. Sarah Van Leuven

Programma

Deze opleiding loopt over een periode van 1 semester en omvat 3 studiepunten.

Er wordt alsmede de mogelijkheid voorzien om de lesopnames achteraf te bekijken via het digitale platform UFORA.

De lessen zullen bestaan uit thema's zoals:

- Theoretische denkkaders over journalistiek

- Fake news en factchecking

- Persvrijheid

- Nieuwe vormen van storytelling

- Geautomatiseerde journalistiek

Meer info vindt u terug in de studiefiche.

Cursusnummer:
COMM001
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Sociale wetenschappen
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2022 - 2023
Startdatum:
27.09.2022
Contactpersoon:
psacademie@ugent.be
Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.