Micro-credential: Actuele Aspecten van de Journalistiek

Start op 27.09.2022

Sociale wetenschappen

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° COMM001 Nederlands
Tags: Communicatiewetenschappen

Beschrijving

Fake news is het nieuwe buzzword van dit decennium en stelt de journalistiek voor grote uitdagingen. Binnen deze cursus leer je als journalist hoe je een verdachte claim kan identificeren, hoe je de waarachtigheid ervan op een systematische manier kan onderzoeken, en hoe je het resultaat daarvan kan verwerken in een vast journalistiek format.

Deze micro-credential geeft deelnemers via hoorcolleges ook inzicht in de verschillende analyseperspectieven van journalism studies en actuele trends in de journalistiek. Deelnemers worden actief betrokken in het uitwerken van de analyseperspectieven binnen journalism studies.

Deelnemers maken ook kennis met andere inhoudelijke cases zoals geautomatiseerde journalistiek, persvrijheid, of nieuwe vormen van storytelling. Daarnaast wordt ook aandacht voor ondernemerschap in de journalistiek, en voor de veranderende relatie tussen journalist en publiek.

Ten slotte is er ook ruimte voor kritische reflectie over hoe de actuele trends in de journalistiek de deontologische regels en ethiek onder druk zetten. De theoretische denkkaders over journalistiek in de veranderende nieuwsecologie worden enerzijds aangereikt in hoorcolleges, maar anderzijds is er ook ruimte voor een case benadering via een individuele paper, practica, microteaching, en gastsprekers uit de academische en professionele wereld.

Deze micro-credential wordt gedoceerd door topexpert Prof. Dr. Sarah Van Leuven.

Programma

Deze opleiding loopt over een periode van 1 semester en omvat 3 studiepunten.

Er wordt alsmede de mogelijkheid voorzien om de lesopnames achteraf te bekijken via het digitale platform UFORA.

De lessen zullen bestaan uit thema's zoals:

- Theoretische denkkaders over journalistiek

- Fake news en factchecking

- Persvrijheid

- Nieuwe vormen van storytelling

- Geautomatiseerde journalistiek

Meer info vindt u terug in de studiefiche.

Cursusnummer:
COMM001
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen, Micro-credentials
Interessegebied:
Sociale wetenschappen
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2022 - 2023
Startdatum:
27.09.2022
Lesgevers:
Sarah Van Leuven
Contactpersoon:
psacademie@ugent.be
Meer informatie

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.