Micro-credential: Actuele Aspecten van de Journalistiek

Starts on 27.09.2022

Social Sciences

Interested?

More information
° COMM001 NL
Tags: Communicatiewetenschappen

Description

Fake news is het nieuwe buzzword van dit decennium en stelt de journalistiek voor grote uitdagingen. Binnen deze cursus leer je als journalist hoe je een verdachte claim kan identificeren, hoe je de waarachtigheid ervan op een systematische manier kan onderzoeken, en hoe je het resultaat daarvan kan verwerken in een vast journalistiek format.

Deze micro-credential geeft deelnemers via hoorcolleges ook inzicht in de verschillende analyseperspectieven van journalism studies en actuele trends in de journalistiek. Deelnemers worden actief betrokken in het uitwerken van de analyseperspectieven binnen journalism studies.

Deelnemers maken ook kennis met andere inhoudelijke cases zoals geautomatiseerde journalistiek, persvrijheid, of nieuwe vormen van storytelling. Daarnaast wordt ook aandacht voor ondernemerschap in de journalistiek, en voor de veranderende relatie tussen journalist en publiek.

Ten slotte is er ook ruimte voor kritische reflectie over hoe de actuele trends in de journalistiek de deontologische regels en ethiek onder druk zetten. De theoretische denkkaders over journalistiek in de veranderende nieuwsecologie worden enerzijds aangereikt in hoorcolleges, maar anderzijds is er ook ruimte voor een case benadering via een individuele paper, practica, microteaching, en gastsprekers uit de academische en professionele wereld.

Deze micro-credential wordt gedoceerd door topexpert Prof. Dr. Sarah Van Leuven.

Program

Deze opleiding loopt over een periode van 1 semester en omvat 3 studiepunten.

Er wordt alsmede de mogelijkheid voorzien om de lesopnames achteraf te bekijken via het digitale platform UFORA.

De lessen zullen bestaan uit thema's zoals:

- Theoretische denkkaders over journalistiek

- Fake news en factchecking

- Persvrijheid

- Nieuwe vormen van storytelling

- Geautomatiseerde journalistiek

Meer info vindt u terug in de studiefiche.

Course number:
COMM001
Type:
Short- en long-term programmes, Micro-credentials
Area of interest:
Social Sciences
Language:
NL
Academic year:
2022 - 2023
Starting date:
27.09.2022
Lecturers:
Sarah Van Leuven
Contact person:
psacademie@ugent.be
More information

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.