Mastering Muscle Tendon Injuries | Spierpeesblessures in het onderste kwadrant: van theorie naar praktijk

Start op 03.09.2024

Kinesitherapie

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° IC_MTI24 Nederlands
Tags: Generiek toegankelijke kinesitherapie , sport

Beschrijving

Tijdens deze navorming over spierpeesletsels die vaak voorkomen in het onderste kwadrant krijg je een bredere kennis rond de complexiteit van spierpeesletsels en zet je theoretische kennis om naar praktische vaardigheden om tot effectieve revalidatie te komen van patiënten met spierpeesblessures. We bieden een programma aan dat zowel theoretische inzichten als praktische vaardigheden omvat.

In de voormiddag bespreken we de theorie achter het ontstaan van frequent voorkomende spierpeesletsels, zoals hamstringletsels en achilles- en patellapeestendinopathieën. Hierbij komen alle essentiële aspecten aan bod, van mechanismen achter deze blessures tot het verkennen van een evidence-based benadering.

Er wordt dieper ingegaan op de epidemiologische aspecten van voorgenoemde blessures, waarbij de incidentie, prevalentie en risicofactoren geanalyseerd worden. Hierna wordt gefocust op de pathogenese van deze spierpeesletsels, waarbij de complexe mechanismen onderliggend aan deze blessures ontrafeld worden. De verschillende manieren waarop deze spierpeesletsels kunnen ontstaan en zich kunnen ontwikkelen worden hierbij verkend, gaande van microtrauma tot overbelasting en degeneratieve veranderingen. Door deze pathofysiologische processen te begrijpen, kan meer gericht worden behandeld, met als doel het bevorderen van een optimaal herstel en het voorkomen van recidieven.

De namiddag bestaat uit een hands-on aanpak met praktijkgerichte oefeningen en bespreking van verschillende casussen. Hier krijgen deelnemers de kans om de theoretische kennis direct toe te passen in de praktijk en om skills te verfijnen. De deelnemers zullen verschillende oefeningen die specifiek kunnen gebruikt worden binnen de revalidatie van deze spierpeesletsels zelf inoefenen onder supervisie van de lesgever die hen bijstaat met verschillende tips en tricks.

Leerdoelen

  • Deelnemers verwerven meer inzicht in de complexiteit van de ontstaansmechanismen achter hamstringletsels;
  • Deelnemers kunnen gerichte oefentherapie geven om effectieve revalidatie van hamstringletsels te bevorderen;
  • Deelnemers verwerven meer inzicht in de complexiteit van de ontstaansmechanismen achter achilles-/patellapees tendinopathieën;
  • Deelnemers kunnen gerichte oefentherapie geven om effectieve revalidatie van achilles-/patellapees tendinopathieën te bevorderen.

Doelgroep

Kinesitherapeuten

Opmerkingen

Koffiepauzes, lunch en cursusmateriaal zijn inbegrepen tijdens deze 'on campus' vormingsdag. Opgelet wanneer u >5 werkdagen voor de start inschrijft op deze vorming kunnen we enkele een digitale syllabus voorzien.

Betalen via kmo-portefeuille: 30% korting (aangevraagd). ACREHAB - DV.O103194. Zie voorwaarden op onze infopagina.

PQK - accreditatie voor kinesitherapeuten (goedgekeurd):

  • Algemeen kwaliteitslabel: 14 punten

Cursusnummer:
IC_MTI24
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Kinesitherapie
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2023 - 2024, 2024 - 2025
Startdatum:
03.09.2024
Lesgevers:
Erik Witvrouw
Mathias Heylen
Evi Wezenbeek
Contactpersoon:
acrehab@ugent.be
Meer informatie

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.