Mastering Muscle Tendon Injuries | Spierpeesblessures in het onderste kwadrant: van theorie naar praktijk

Starts on 03.09.2024

Physiotherapie

Interested?

More information
° IC_MTI24 NL
Tags: Generiek toegankelijke kinesitherapie , sport

Description

Tijdens deze navorming over spierpeesletsels die vaak voorkomen in het onderste kwadrant krijg je een bredere kennis rond de complexiteit van spierpeesletsels en zet je theoretische kennis om naar praktische vaardigheden om tot effectieve revalidatie te komen van patiënten met spierpeesblessures. We bieden een programma aan dat zowel theoretische inzichten als praktische vaardigheden omvat.

In de voormiddag bespreken we de theorie achter het ontstaan van frequent voorkomende spierpeesletsels, zoals hamstringletsels en achilles- en patellapeestendinopathieën. Hierbij komen alle essentiële aspecten aan bod, van mechanismen achter deze blessures tot het verkennen van een evidence-based benadering.

Er wordt dieper ingegaan op de epidemiologische aspecten van voorgenoemde blessures, waarbij de incidentie, prevalentie en risicofactoren geanalyseerd worden. Hierna wordt gefocust op de pathogenese van deze spierpeesletsels, waarbij de complexe mechanismen onderliggend aan deze blessures ontrafeld worden. De verschillende manieren waarop deze spierpeesletsels kunnen ontstaan en zich kunnen ontwikkelen worden hierbij verkend, gaande van microtrauma tot overbelasting en degeneratieve veranderingen. Door deze pathofysiologische processen te begrijpen, kan meer gericht worden behandeld, met als doel het bevorderen van een optimaal herstel en het voorkomen van recidieven.

De namiddag bestaat uit een hands-on aanpak met praktijkgerichte oefeningen en bespreking van verschillende casussen. Hier krijgen deelnemers de kans om de theoretische kennis direct toe te passen in de praktijk en om skills te verfijnen. De deelnemers zullen verschillende oefeningen die specifiek kunnen gebruikt worden binnen de revalidatie van deze spierpeesletsels zelf inoefenen onder supervisie van de lesgever die hen bijstaat met verschillende tips en tricks.

Leerdoelen

  • Deelnemers verwerven meer inzicht in de complexiteit van de ontstaansmechanismen achter hamstringletsels;
  • Deelnemers kunnen gerichte oefentherapie geven om effectieve revalidatie van hamstringletsels te bevorderen;
  • Deelnemers verwerven meer inzicht in de complexiteit van de ontstaansmechanismen achter achilles-/patellapees tendinopathieën;
  • Deelnemers kunnen gerichte oefentherapie geven om effectieve revalidatie van achilles-/patellapees tendinopathieën te bevorderen.

Doelgroep

Kinesitherapeuten

Remarks

Koffiepauzes, lunch en cursusmateriaal zijn inbegrepen tijdens deze 'on campus' vormingsdag. Opgelet wanneer u >5 werkdagen voor de start inschrijft op deze vorming kunnen we enkele een digitale syllabus voorzien.

Betalen via kmo-portefeuille: 30% korting (aangevraagd). ACREHAB - DV.O103194. Zie voorwaarden op onze infopagina.

PQK - accreditatie voor kinesitherapeuten (goedgekeurd):

  • Algemeen kwaliteitslabel: 14 punten

Course number:
IC_MTI24
Type:
Short- en long-term programmes
Area of interest:
Physiotherapie
Language:
NL
Academic year:
2023 - 2024, 2024 - 2025
Starting date:
03.09.2024
Lecturers:
Erik Witvrouw
Mathias Heylen
Evi Wezenbeek
Contact person:
acrehab@ugent.be
More information

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.