K-21: Slecht nieuws goed communiceren (met workshops)

Start op 24.05.2022

Diergeneeskunde

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° K-21 Nederlands
Tags: Kleine huisdieren

Beschrijving

Euthanasie, de boodschap brengen dat een dier ernstige ziek is of misschien zelfs een medewerker ontslaan: slecht nieuws brengen is helaas frequent voorkomend in de dierenartsenpraktijk. Een slechtnieuwsgesprek vergt vaak het uiterste van je communicatieve vaardigheden. De emoties kunnen snel oplopen en zijn soms moeilijk te voorspellen. Als dierenarts moet je enerzijds omgaan met de emoties van de eigenaar, en anderzijds ervoor zorgen dat je boodschap voldoende begrepen wordt. Een slechtnieuwsgesprek kan de band met de eigenaar maken of kraken.

Hoe pak je dat nu het beste aan? Tijdens deze bijscholing wordt gestart met een overzicht van de verschillende richtlijnen die beschikbaar zijn in de humane geneeskunde en diergeneeskunde voor het communiceren van slecht nieuws. Daarna volgt een interactieve discussie aan de hand van praktijkvoorbeelden en vragen van deelnemers.

Programma

13u30-15u00: Slechtnieuwsgesprek: hoe pak je dat aan? Bespreking van richtlijnen uit de humane geneeskunde en diergeneeskunde.

15u00-15u30: Koffiepauze

15u30-17u00: Interactieve discussie, bespreking van verschillende moeilijke situaties waarin slecht nieuws gebracht moet worden en mogelijke aanpak – met video voorbeelden en rollenspel

Cursusnummer:
K-21
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Diergeneeskunde
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2021 - 2022
Startdatum:
24.05.2022
Lesgevers:
Decloedt Annelies
Contactpersoon:
acvetmed@ugent.be
Meer informatie

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.