Interuniversitair getuigschrift klinische infectiologie en medische microbiologie

Start op 01.09.2021

Geneeskunde

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° DLLL000014 Nederlands
Tags: Geneeskunde

Beschrijving

Deze vorming richt zich hoofdzakelijk tot artsen-specialisten en apothekers klinisch biologen in opleiding die de beroepstitel Klinische Infectiologie of Medische Microbiologie beogen.

Deze opleiding wordt gezamenlijk ingericht door KU Leuven, UAntwerpen, UGent en VUB.

De theoretische opleiding laat aan de kandidaten voor de bijzondere beroepstitels “arts-specialist in de Klinisch Infectiologie” en “arts-specialist in de Medisch Microbiologie” toe de in het Ministerieel Besluit gespecifieerde theoretische eindcompetenties te bereiken. Met het getuigschrift, behaald na slagen voor de toetsing, kunnen de kandidaten de verworven eindcompetenties bewijzen aan de erkenningscommissie.

Er wordt voor de vorming vertrokken van de basiskennis rond microbiologie en infectiologie verworven in de opleidingen interne geneeskunde en klinische biologie, waarbij deze vereiste basiskennis bij elk thema voorafgaandelijk wordt gespecifieerd en zo nodig kan worden bijgewerkt met een aangeraden wetenschappelijk artikel of vooraf opgenomen videoles. Het onderwijs zelf verloopt interactief, vaak aan de hand van gevalstudies, en wordt maximaalverzorgd door één infectioloog en één microbioloog samen.

De volgende thema’s komen in de vorming aan bod:

Gastheer-pathogeen interacties - Werkingsmechanismen van antibiotica -Resistentiemechanismen tegen antibiotica - Behandeling van multiresistente kiemen -Antibioticumallergie - Preventie van infecties - Luchtweginfecties - Infecties van het cardiovasculaire stelsel - Abdominale infecties - Infecties van huid en weke delen -Osteoarticulaire infecties - Infecties van het centrale zenuwstelsel - Infecties van het oog- Urineweginfecties - Seksueel overdraagbare infecties en gynaecologische infecties -Koorts van onbekende oorsprong - HIV-infectie - Andere virale infecties - Infecties bij kwetsbare patiëntengroepen - Sepsis - Zoönosen - Reizigersgeneeskunde - Mycobacteriële infecties - Fungale infecties - Grondslagen van infectiepreventie en –controle - Outbreaks - Grondslagen van antimicrobial stewardship en antibioticabeleid -Pre-analytiek, staalverwerking, kweek en kweekonafhankelijke methodieken -Antimicrobiële gevoeligheidsbepaling en interpretatie

Programma

De opleiding omvat ongeveer 100 contacturen en 200u verwerking en voorbereiding op de examens.

De opleiding wordt gevolgd door een examen.

Cursusnummer:
DLLL000014
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Geneeskunde, Gezondheidswetenschappen
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2021 - 2022
Startdatum:
01.09.2021
Contactpersoon:
ghall@ugent.be
Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.