Integriteitsmanagement in de organisatie
Economie, business en (publiek) management
Economie, business en (publiek) management
Deze opleiding is gericht op mensen die in een organisatie waarbij ze betrokken zijn, het integriteitsbeleid (verder) willen uitbouwen of bijstellen. Dat kan in de werkcontext zijn, als vrijwilliger bij een sport- of cultuurvereniging, … .
Tijdens twee interactieve workshops belichten we de aspecten van het integriteitsraamwerk (de waarden, processen, rollen, structuur, instrumenten, …) vanuit een academische invalshoek en toegepast op de praktijk. We gaan ook in op belangenconflicten, het grote integriteitsrisico voor veel organisaties. We gaan na wat belangenconflicten zijn, hoe deze tot stand komen en hoe ermee om te gaan. Tenslotte kijken we hoe we kunnen communiceren over integriteit. Voorbeelden zijn: de feedback, de dilemmatraining, whistleblowing, … .
Workshop 1 – 5 december 2024 (13u30-16u30)
Het integriteitsraamwerk: we starten met een algemene inleiding op integriteit, integriteitsbeleid en integriteitsmanagement. We schetsen het integriteitsraamwerk en belichten stapsgewijs elk element ervan. We doorlopen het proces van het uitwerken van een integriteitsbeleid naar het concreet implementeren van dat beleid in de organisatie.
Workshop 2 – 12 december 2024 (13u30-16u30)
deel 1: het risico op belangenconflicten: we gaan in op volgende vragen: wat zijn belangenconflicten, welke vormen bestaan er, wat zijn de risico’s en hoe kunnen we ermee omgaan. We belichten belangenconflicten aan de hand van concrete cases.
deel 2: communicatie over integriteit: wanneer gebruiken we welke vorm van communicatie over integriteitsmanagement.
Deze cursus wordt gedoceerd door prof. dr. Gudrun Vande Walle. Prof. dr. Gudrun Vande Walle is gastdocent Integriteitsmanagement in de publieke en private sector aan de Universiteit Gent, Faculteit Economie en Bedrijfskunde, Departement Bestuurskunde en Publiek Management. Daarnaast is ze werkzaam als forensisch auditor voor het Centrum Integriteit - federale Ombudsman en maakt ze deel uit van het uitvoerend comité van de Masterclass Fraud Auditing - IFA Belgium.
De opleiding gaat door in de gebouwen van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de UGent (Campus Tweekerken, Tweekerkenstraat 2, 9000 Gent).
Na inschrijving ontvangt u een elektronische bevestiging hiervan en wordt u elektronisch de factuur toegestuurd. Het documentatiemateriaal, en een MS Teams link in geval van online sessie, en andere praktische informatie (o.a. wegbeschrijving) wordt enkele dagen voorafgaand aan de opleiding elektronisch ter beschikking gesteld van de deelnemers.
Inschrijven kan tot één week voor de dag van de desbetreffende sessie. Inschrijvingen kunnen uitsluitend per email, tot uiterlijk één week voor de dag van de desbetreffende sessie worden geannuleerd. Daarna blijft bij annulering het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd. Een verhinderde deelnemer kan zich steeds door een collega laten vervangen.