GR-09: Hot topics rond uiergezondheid

Start op 20.01.2023

Diergeneeskunde

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° GR-09 Nederlands
Tags: Herkauwers

Beschrijving

Uiergezondheid is nog steeds één van de belangrijkste redenen waarom melkkoeien met antibiotica behandeld worden. Daarnaast is een chronisch verhoogd celgetal vaak een reden tot vervroegde afvoer. Zeker in het kader van een verminderd antibioticumgebruik op rundveebedrijven en ook in het kader van duurzaamheid, is een goede preventie van zowel klinische als subklinische mastitis van groot belang. Het is daarom noodzakelijk dat we als dierenarts in staat zijn om rond dit thema correct advies te verstrekken aan onze klanten. Tijdens deze les zal de focus liggen op enkele belangrijke en actuele onderwerpen omtrent uiergezondheid. Zo zal een overzicht gegeven worden van de belangrijkste factoren die bijdragen tot uiergezondheidsproblemen op bedrijven waar robotmelken wordt toegepast. Daarnaast worden de eerste resultaten toegelicht van een veldstudie omtrent selectief behandelen van niet-ernstige klinische mastitisgevallen en tenslotte krijgen we een update over non-aureus staphylococci.

Programma

14h00 – 14h45: Robot melken en uiergezondheid in Vlaanderen (Prof. Dr. Sofie Piepers).

14h45 – 15h45: (Selectief) behandelen van niet-ernstige gevallen van klinische mastitis in Vlaanderen (Da. Lien Creytens)

15h45 – 16h15: Pauze

16h15 – 17h15: Update on non-aureus staphylococci isolated from bovine milk (Dr. Bruno Toledo)

17h15 – 17h30: Vragen en discussie

Cursusnummer:
GR-09
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Diergeneeskunde
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2022 - 2023
Startdatum:
20.01.2023
Lesgevers:
Piepers Sofie
Creytens Lien
Silva Toledo Bruno
Contactpersoon:
acvetmed@ugent.be
Meer informatie

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.