AI en Data Science

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° FPDB2024 Nederlands
Tags: Opleidingen UGain (UGent Academie voor Ingenieurs)

Beschrijving

Door nieuwe manieren van verzamelen van data en omgaan met data verkrijgen we grotere en complexere databronnen. Deze worden almaar meer aangewend door nieuwe toepassingen en artificiële intelligentie en hebben vaak tot doel om te zorgen voor verbeterde beslissingsondersteuning. De huidige databanktechnologie anticipeert op deze veranderingen maar vraagt bijzondere aandacht voor de waarheidsgetrouwheid van teruggegeven resultaten.

De opleiding is gericht op het verwerven van inzicht in de huidige technieken voor databeheer en datagebruik. We leren je de praktische voor- en nadelen van conventionele SQL-databasesystemen en zogenaamde NoSQL-databasesystemen en hoe je deze systemen nuttig samen kan inzetten. Verder besteden we ruim aandacht aan het efficiënt beheer en gebruik van tekstuele data. Nieuwe technologie zoals vectordatabases en op taalmodellen gebaseerde toepassingen zoals ChatGPT worden toegelicht met bijzondere aandacht voor waarheidsgetrouwheid en praktische inzetbaarheid.

De opleiding wordt georganiseerd onder de vorm van hoorcolleges die afgewisseld worden door praktische demosessies die interactief kunnen worden gevolgd. Deelnemers kunnen vrijblijvend zelf software op hun laptop installeren om bepaalde zaken praktisch uit te testen.

Het gebruik van big data en AI werpt vragen op over waarheidsgetrouwheid (veracity) van resultaten. Mede hierdoor behoren het adequaat inschatten en gepast omgaan met datakwaliteit tot de grootste IT-uitdagingen van organisaties. In deze cursus leer je de aandachtspunten, beperkingen en baten bij het gebruik van de nieuwste databanktechnologie met het oog op waarheidsgetrouwe resultaten. Door bewust te leren omgaan met datakwaliteit kan je data-gedreven applicaties of AI-toepassingen beter inzetten en gebruikers beter informeren over de waarheidsgetrouwheid van de bekomen resultaten, wat wordt gezien als een aanzienlijke (concurrentiële) meerwaarde bij beslissingsondersteuning.

Meer info -> https://www.ugain.ugent.be/FPDB2024.htm

Cursusnummer:
FPDB2024
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
AI en Data Science, Burgerlijk ingenieur, Industrieel ingenieur, Wetenschappen
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2024 - 2025
Startdatum:
10.10.2024
Contactpersoon:
ugain@ugent.be
Meer informatie

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.