F-06: Kwaliteit van visserijproducten
Diergeneeskunde
Diergeneeskunde
In het eerste deel van deze opleiding worden de eigenschappen van visserijproducten besproken: organoleptische eigenschapen, de nutritionele samenstelling, fysische & chemische eigenschappen. Daarna gaan we dieper in op de bederfmechanismen en rigormortis-verschijnselen vertrekkende vanuit het spiermetabolisme. Wat gebeurt er met de visserijproducten tijdens de bewaring? De focus ligt vooral op zoutwatervis.
We sluiten de opleiding af met een overzicht van Anisakidae. Anisakidae zijn zoönotische mariene nematoden die voorkomen in de meeste commerciële mariene vissoorten. De larven van deze nematoden hebben een impact op de volksgezondheid, gezondheid van de vis en een economische impact. Na een algemene inleiding worden de meest recente onderzoeksresultaten gepresenteerd, inclusief de allergene en bacteriële componenten geassocieerd aan deze parasitaire infectie.
14u-15u: Ir. Ingrid De Man: Kwaliteit en bederf van visserijproducten
15u-15u30: Pauze
15u30-17u: Prof. Dr. Sarah Gabriël: Impact van Anisakidae: een overzicht.