Verborgen werelden ontrafeld: de rol van AI in het ontdekken van nieuwe biomedische geheimen

10.10.’24

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° 99999 Nederlands
Tags: AI , informatica , bio-informatica

Spectrumlezing door Wout Bittremieux

Beschrijving

In de complexe wereld van biomedisch onderzoek fungeren eiwitten en kleine moleculen als cruciale bouwstenen die onze gezondheid en ziekten bepalen. Deze moleculen, aanwezig in elke cel, zijn essentieel voor het begrijpen van levensprocessen en vormen de sleutel tot het ontrafelen van veel medische mysteries. Echter, de complexiteit van deze moleculen maakt ze niet eenvoudig te bestuderen. Hier komt bioinformatica kijken, een veld dat traditioneel afhankelijk is van massaspectrometrie om deze kleine maar machtige deeltjes te analyseren. De laatste jaren heeft een verschuiving plaatsgevonden naar een meer geavanceerde aanpak door de integratie van artificiële intelligentie (AI).

Deze lezing neemt je mee op een ontdekkingsreis door het moleculaire universum, waarin wij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI in bioinformatica presenteren. We zullen onthullen hoe deze technologieën ons helpen om het 'donkere proteoom' te doorgronden—een reeks van eiwitten die tot nu toe onverkend zijn gebleven - en hoe ze het mogelijk maken om nieuwe biomerkers voor ziektes zoals Alzheimer te vinden. Bovendien, door de studie van de moleculaire compositie van voedsel, stellen deze AI-gestuurde methoden ons in staat om de effecten van voedselconsumptie op een moleculair niveau te begrijpen, wat essentieel is voor het ontwikkelen van betere voedingsstrategieën en gezondheidsadviezen.

Verder zullen we laten zien hoe we een AI-systeem hebben ontwikkeld dat de complexe 'taal' van massaspectrometriegegevens kan 'vertalen' naar de taal van eiwitten. Dit heeft geleid tot nieuwe inzichten in het immuunpeptidoom, wat de deur opent voor potentieel nieuwe immuunbehandelingen voor kanker. Deze vooruitgang biedt niet alleen een dieper begrip van biologische data, maar opent ook nieuwe wegen voor toekomstige medische doorbraken. Onze aanpak belicht hoe AI niet alleen onze huidige kennis uitbreidt, maar ook nieuwe lagen van biologische informatie ontsluit die voorheen ontoegankelijk waren.

Programma

10 oktober 2024

14.15 - 16.30 uur

Opmerkingen

Info en inschrijven: website

Plaatsen worden toegekend in volgorde van inschrijving

Cursusnummer:
99999
Type opleiding:
Lezingen en studiedagen
Interessegebied:
AI en Data Science, Wetenschappen
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2024 - 2025
Startdatum:
10.10.2024
Lesgevers:


Wout Bittremieux

UAntwerpen | informatica | bioinformatica

Contactpersoon:
spectrum@uantwerpen.be
Locatie

Universiteit Antwerpen

Campus Groenenborger, Campus Middelheim of Campus Drie Eiken

(zie website)

Meer informatie

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.