Verborgen werelden ontrafeld: de rol van AI in het ontdekken van nieuwe biomedische geheimen

10.10.’24

Interested?

More information
° 99999 NL
Tags: AI , informatica , bio-informatica

Spectrumlezing door Wout Bittremieux

Description

In de complexe wereld van biomedisch onderzoek fungeren eiwitten en kleine moleculen als cruciale bouwstenen die onze gezondheid en ziekten bepalen. Deze moleculen, aanwezig in elke cel, zijn essentieel voor het begrijpen van levensprocessen en vormen de sleutel tot het ontrafelen van veel medische mysteries. Echter, de complexiteit van deze moleculen maakt ze niet eenvoudig te bestuderen. Hier komt bioinformatica kijken, een veld dat traditioneel afhankelijk is van massaspectrometrie om deze kleine maar machtige deeltjes te analyseren. De laatste jaren heeft een verschuiving plaatsgevonden naar een meer geavanceerde aanpak door de integratie van artificiële intelligentie (AI).

Deze lezing neemt je mee op een ontdekkingsreis door het moleculaire universum, waarin wij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI in bioinformatica presenteren. We zullen onthullen hoe deze technologieën ons helpen om het 'donkere proteoom' te doorgronden—een reeks van eiwitten die tot nu toe onverkend zijn gebleven - en hoe ze het mogelijk maken om nieuwe biomerkers voor ziektes zoals Alzheimer te vinden. Bovendien, door de studie van de moleculaire compositie van voedsel, stellen deze AI-gestuurde methoden ons in staat om de effecten van voedselconsumptie op een moleculair niveau te begrijpen, wat essentieel is voor het ontwikkelen van betere voedingsstrategieën en gezondheidsadviezen.

Verder zullen we laten zien hoe we een AI-systeem hebben ontwikkeld dat de complexe 'taal' van massaspectrometriegegevens kan 'vertalen' naar de taal van eiwitten. Dit heeft geleid tot nieuwe inzichten in het immuunpeptidoom, wat de deur opent voor potentieel nieuwe immuunbehandelingen voor kanker. Deze vooruitgang biedt niet alleen een dieper begrip van biologische data, maar opent ook nieuwe wegen voor toekomstige medische doorbraken. Onze aanpak belicht hoe AI niet alleen onze huidige kennis uitbreidt, maar ook nieuwe lagen van biologische informatie ontsluit die voorheen ontoegankelijk waren.

Program

10 oktober 2024

14.15 - 16.30 uur

Remarks

Info en inschrijven: website

Plaatsen worden toegekend in volgorde van inschrijving

Course number:
99999
Type:
Lectures and study days
Area of interest:
AI and Data Science, Sciences
Language:
NL
Academic year:
2024 - 2025
Starting date:
10.10.2024
Lecturers:


Wout Bittremieux

UAntwerpen | informatica | bioinformatica

Contact person:
spectrum@uantwerpen.be
Location

Universiteit Antwerpen

Campus Groenenborger, Campus Middelheim of Campus Drie Eiken

(zie website)

More information

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.