05.12.’24

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° 99999 Nederlands
Tags: stamcellen , voortplantingstechnologieën , bedreigde diersoorten , onvruchtbaarheid

Spectrumlezing door Ruth Appeltant

Beschrijving

Een belangrijke trigger voor mijn onderzoek is het trieste ‘neushoorn-verhaal’. Na de dood van Sudan, de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn in 2018, ontdekte ik als onderzoeker, toen aan de University of Oxford, dat het gebrek aan eicellen een cruciale bottleneck vormde voor het behoud van deze iconische diersoort. Naast de problematiek van massale uitsterving van dieren, is op heel wat plaatsen in de wereld ook de humane infertiliteit een enorm probleem met zware gevolgen voor mentale en fysieke gezondheid. Een derde mondiaal knelpunt is de problematiek van onvruchtbaarheid bij dieren wat ook een rol speelt bij bevolkingsgroepen die geconfronteerd worden met voedseltekorten. Het raakvlak tussen bedreigde diersoorten, menselijke infertiliteit en voedseltekorten door ontoereikende productie van vee vormt de rode draad van mijn onderzoek.

Kunstmatige voortplantingstechnologieën spelen een steeds bredere rol bij het behouden van genetische diversiteit bij bedreigde diersoorten, het vervullen van kinderwensen en het kweken van superieure voedselrassen. De meest veelbelovende aanpak om eicellen te verkrijgen zonder de noodzaak aan eigen eicellen, is ‘in vitro gametogenese’ of de productie van zogenaamde ‘kunstmatige’ of ‘in het labo gecreëerde’ eicellen uit stamcellen. Deze stamcellen bieden een baanbrekende oplossing in de wereld van fertiliteit.

Hoewel deze uitdagende technieken tot hiertoe enkel in de muis succesvol gerealiseerd zijn, zal mijn onderzoek op grotere diermodellen zoals het varken een cruciale schakel vormen tussen laboratoriumsuccessen en toepassingen bij bedreigde diersoorten, de mens en vee. Het bijzondere aan deze stamceltechnieken is dat deze aanpak in feite voor alle organismen in nood een oplossing kan bieden.

Wat tien jaar geleden futuristisch leek, is nu een veelbelovend onderzoeksthema. Het produceren van eicellen uit andere lichaamscellen biedt hoop, motivatie en energie om de biodiversiteit te vrijwaren en de levenskwaliteit van de mens te verbeteren.

Programma

5 december 2024

14.15 - 16.30 uur

Opmerkingen

Info en inschrijven: website

Plaatsen worden toegekend in volgorde van inschrijving

Cursusnummer:
99999
Type opleiding:
Lezingen en studiedagen
Interessegebied:
Biomedische wetenschappen, Diergeneeskunde, Geneeskunde, Wetenschappen
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2024 - 2025
Startdatum:
05.12.2024
Lesgevers:


Ruth Appeltant

UAntwerpen | diergeneeskunde | fysiologie en biochemie

Contactpersoon:
spectrum@uantwerpen.be
Locatie

Universiteit Antwerpen

Campus Groenenborger, Campus Middelheim of Campus Drie Eiken

(zie website)

Meer informatie

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.