05.12.’24

Interested?

More information
° 99999 NL
Tags: stamcellen , voortplantingstechnologieën , bedreigde diersoorten , onvruchtbaarheid

Spectrumlezing door Ruth Appeltant

Description

Een belangrijke trigger voor mijn onderzoek is het trieste ‘neushoorn-verhaal’. Na de dood van Sudan, de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn in 2018, ontdekte ik als onderzoeker, toen aan de University of Oxford, dat het gebrek aan eicellen een cruciale bottleneck vormde voor het behoud van deze iconische diersoort. Naast de problematiek van massale uitsterving van dieren, is op heel wat plaatsen in de wereld ook de humane infertiliteit een enorm probleem met zware gevolgen voor mentale en fysieke gezondheid. Een derde mondiaal knelpunt is de problematiek van onvruchtbaarheid bij dieren wat ook een rol speelt bij bevolkingsgroepen die geconfronteerd worden met voedseltekorten. Het raakvlak tussen bedreigde diersoorten, menselijke infertiliteit en voedseltekorten door ontoereikende productie van vee vormt de rode draad van mijn onderzoek.

Kunstmatige voortplantingstechnologieën spelen een steeds bredere rol bij het behouden van genetische diversiteit bij bedreigde diersoorten, het vervullen van kinderwensen en het kweken van superieure voedselrassen. De meest veelbelovende aanpak om eicellen te verkrijgen zonder de noodzaak aan eigen eicellen, is ‘in vitro gametogenese’ of de productie van zogenaamde ‘kunstmatige’ of ‘in het labo gecreëerde’ eicellen uit stamcellen. Deze stamcellen bieden een baanbrekende oplossing in de wereld van fertiliteit.

Hoewel deze uitdagende technieken tot hiertoe enkel in de muis succesvol gerealiseerd zijn, zal mijn onderzoek op grotere diermodellen zoals het varken een cruciale schakel vormen tussen laboratoriumsuccessen en toepassingen bij bedreigde diersoorten, de mens en vee. Het bijzondere aan deze stamceltechnieken is dat deze aanpak in feite voor alle organismen in nood een oplossing kan bieden.

Wat tien jaar geleden futuristisch leek, is nu een veelbelovend onderzoeksthema. Het produceren van eicellen uit andere lichaamscellen biedt hoop, motivatie en energie om de biodiversiteit te vrijwaren en de levenskwaliteit van de mens te verbeteren.

Program

5 december 2024

14.15 - 16.30 uur

Remarks

Info en inschrijven: website

Plaatsen worden toegekend in volgorde van inschrijving

Course number:
99999
Type:
Lectures and study days
Area of interest:
Biomedical Sciences, Veterinary Medicine, Medicine, Sciences
Language:
NL
Academic year:
2024 - 2025
Starting date:
05.12.2024
Lecturers:


Ruth Appeltant

UAntwerpen | diergeneeskunde | fysiologie en biochemie

Contact person:
spectrum@uantwerpen.be
Location

Universiteit Antwerpen

Campus Groenenborger, Campus Middelheim of Campus Drie Eiken

(zie website)

More information

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.