05.05.’22

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° LEZ019 Nederlands Online beschikbaar
Tags: Taal en Literatuur

Beschrijving

Debat gemodereerd door Eva Brems met Stef Craps, Arnout De Cleene, Marjolein De Pau, Brigitte Herremans, Marie Schoups, Kornee van der Haven, Robin Vandevoordt, Eva Van Hoey.

Literatuur lezen is een unieke manier om nieuwe inzichten op te doen, de nuances van een complexe context te vatten of de drijfveren te begrijpen van mensen die sterk van ons verschillen. Literaire auteurs willen vaak niet “enkel” een artistiek hoogstaand werk afleveren dat lezers weet te boeien, maar tegelijkertijd ook informeren, sensibiliseren of zelfs een aanklacht formuleren over maatschappelijke problemen en onrecht.

Een aantal UGent-onderzoekers, verbonden aan het universiteitsbrede Human Rights Research Network, heeft een bijzondere interesse voor de manier waarop literatuur omgaat met (schendingen van) mensenrechten. Ze startten een project op waarmee ze zich richten tot begeleiders van leesgroepen in Vlaanderen en Nederland. Ze selecteerden belangwekkende literaire werken waarin mensenrechtenthema’s een prominente rol spelen, en stelden voor elk van die werken een leesgroepdossier samen dat achtergrond biedt bij de auteur, het mensenrechtenthema in kwestie en de literaire verwerking ervan. Op die manier willen ze leesgroepbegeleiders helpen om met deze werken en thema’s aan de slag te gaan.

Op donderdag 5 mei wordt dit project gelanceerd in Bibliotheek De Krook met een debat:

  • initiatiefnemers Eva Brems en Stef Craps leggen het opzet uit
  • een eerste reeks van zes leesgroepdossiers wordt toegelicht door de samenstellers

Volgende teksten komen aan bod:

  • Behrouz Boochani, Alleen de bergen zijn mijn vrienden (non-fictie)
  • Dominique De Groen, Shop girl (poëzie)
  • Khaled Khalifa, De dood is een zware klus (roman)
  • Fernanda Melchor, Orkaanseizoen (roman)
  • Roger Van de Velde, De knetterende schedels en Recht van antwoord (verhalenbundel en pamflet)

Praktisch:

Cursusnummer:
LEZ019
Type opleiding:
Lezingen en studiedagen
Interessegebied:
Taal en literatuur
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2021 - 2022
Startdatum:
05.05.2022
Lesgevers:
Stef Craps
Eva Brems
Contactpersoon:
humanitiesacademie@ugent.be
Meer informatie
Online beschikbaar

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.