05.05.’22

Interested?

More information
° LEZ019 NL Available online
Tags: Taal en Literatuur

Description

Debat gemodereerd door Eva Brems met Stef Craps, Arnout De Cleene, Marjolein De Pau, Brigitte Herremans, Marie Schoups, Kornee van der Haven, Robin Vandevoordt, Eva Van Hoey.

Literatuur lezen is een unieke manier om nieuwe inzichten op te doen, de nuances van een complexe context te vatten of de drijfveren te begrijpen van mensen die sterk van ons verschillen. Literaire auteurs willen vaak niet “enkel” een artistiek hoogstaand werk afleveren dat lezers weet te boeien, maar tegelijkertijd ook informeren, sensibiliseren of zelfs een aanklacht formuleren over maatschappelijke problemen en onrecht.

Een aantal UGent-onderzoekers, verbonden aan het universiteitsbrede Human Rights Research Network, heeft een bijzondere interesse voor de manier waarop literatuur omgaat met (schendingen van) mensenrechten. Ze startten een project op waarmee ze zich richten tot begeleiders van leesgroepen in Vlaanderen en Nederland. Ze selecteerden belangwekkende literaire werken waarin mensenrechtenthema’s een prominente rol spelen, en stelden voor elk van die werken een leesgroepdossier samen dat achtergrond biedt bij de auteur, het mensenrechtenthema in kwestie en de literaire verwerking ervan. Op die manier willen ze leesgroepbegeleiders helpen om met deze werken en thema’s aan de slag te gaan.

Op donderdag 5 mei wordt dit project gelanceerd in Bibliotheek De Krook met een debat:

  • initiatiefnemers Eva Brems en Stef Craps leggen het opzet uit
  • een eerste reeks van zes leesgroepdossiers wordt toegelicht door de samenstellers

Volgende teksten komen aan bod:

  • Behrouz Boochani, Alleen de bergen zijn mijn vrienden (non-fictie)
  • Dominique De Groen, Shop girl (poëzie)
  • Khaled Khalifa, De dood is een zware klus (roman)
  • Fernanda Melchor, Orkaanseizoen (roman)
  • Roger Van de Velde, De knetterende schedels en Recht van antwoord (verhalenbundel en pamflet)

Praktisch:

Course number:
LEZ019
Type:
Lectures and study days
Area of interest:
Language en Literature
Language:
NL
Academic year:
2021 - 2022
Starting date:
05.05.2022
Lecturers:
Stef Craps
Eva Brems
Contact person:
humanitiesacademie@ugent.be
More information
Available online

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.