Geologie in the picture: Artificial Intelligence to accelerate critical mineral exploration

27.03.’24

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° GITP24 Engels
Tags: Lezingen en Studiedagen

Beschrijving

De lezing zal verzorgd worden in het Engels door Prof. Dr. Jef Caers (Stanford University, VS).

Jef Caers is een mijnbouwkundig ingenieur (MSc en PhD aan KULeuven) en momenteel Professor of Earth and Planetary Sciences aan Stanford University. Zijn onderzoeksinteresses liggen op het vlak van datawetenschap, kunstmatige intelligentie en de voorziening in kritische mineralen nodig voor de transitie naar 100% hernieuwbare energie. Hij is oprichter van Mineral-X, een ‘industrial affiliates program’ aan Stanford University dat tot doel heeft onderzoek en innovatie te bevorderen met het oog op een toekomst met hernieuwbare energie. Hij heeft gepubliceerd in uiteenlopende tijdschriften over wiskunde, statistiek, aardwetenschappen, ingenieurswetenschappen en informatica. Hij ontving de Krumbein-medaille van de International Association of Mathematical Geosciences.

In deze lezing bespreekt hij hoe de VS, Europa en hun bondgenoten strategisch benadeeld zijn bij het ontwikkelen van een veilige en betrouwbare toeleveringsketen voor hun energietransitie, in het bijzonder voor wat betreft de upstream- en midstream-componenten. Er wordt geschat dat er de komende tien jaar ca. 300 nieuwe mijnen nodig zullen zijn om aan de verwachte vraag te voldoen en voor de meeste van deze mijnen moeten nog nieuwe mineralisaties ontdekt worden. De huidige exploratiemethodes zijn echter ontoereikend om deze te ontdekken in het tijdsbestek dat nodig is voor de energietransitie. Nieuwe exploratiebenaderingen zijn dus nodig en deze dienen aspecten van economische geologie, geofysica, geochemie, datawetenschap en kunstmatige intelligentie te integreren. Samen met Kobold Metals, industriële partner in Mineral-X, worden dergelijke innovaties thans ontwikkeld en aan het werk gezet op drie continenten, hetgeen leidt tot talloze nieuwe ontdekkingen.

Doelpubliek

De lezing is toegankelijk voor iedereen en bedoeld voor een breed publiek (geologen en niet-geologen, personeelsleden, studenten, alumni, familie en vrienden, jong en oud).

Datum

  • 27 maart 2024

Locatie

  • Voldersstraat 9, 9000 Gent, De Aula

Inschrijven

Er wordt gevraagd vooraf in te schrijven via https://event.ugent.be/registration/JefCaers.

Er zal ook gelegenheid zijn om achteraf wat na te praten bij een drankje...

Cursusnummer:
GITP24
Type opleiding:
Lezingen en studiedagen
Interessegebied:
Wetenschappen
Taal:
Engels
Academiejaar:
2023 - 2024
Startdatum:
27.03.2024
Contactpersoon:
ipvw.ices@ugent.be
Meer informatie

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.