Geologie in the picture: Artificial Intelligence to accelerate critical mineral exploration

27.03.’24

Interested?

More information
° GITP24 EN
Tags: Lezingen en Studiedagen

Description

De lezing zal verzorgd worden in het Engels door Prof. Dr. Jef Caers (Stanford University, VS).

Jef Caers is een mijnbouwkundig ingenieur (MSc en PhD aan KULeuven) en momenteel Professor of Earth and Planetary Sciences aan Stanford University. Zijn onderzoeksinteresses liggen op het vlak van datawetenschap, kunstmatige intelligentie en de voorziening in kritische mineralen nodig voor de transitie naar 100% hernieuwbare energie. Hij is oprichter van Mineral-X, een ‘industrial affiliates program’ aan Stanford University dat tot doel heeft onderzoek en innovatie te bevorderen met het oog op een toekomst met hernieuwbare energie. Hij heeft gepubliceerd in uiteenlopende tijdschriften over wiskunde, statistiek, aardwetenschappen, ingenieurswetenschappen en informatica. Hij ontving de Krumbein-medaille van de International Association of Mathematical Geosciences.

In deze lezing bespreekt hij hoe de VS, Europa en hun bondgenoten strategisch benadeeld zijn bij het ontwikkelen van een veilige en betrouwbare toeleveringsketen voor hun energietransitie, in het bijzonder voor wat betreft de upstream- en midstream-componenten. Er wordt geschat dat er de komende tien jaar ca. 300 nieuwe mijnen nodig zullen zijn om aan de verwachte vraag te voldoen en voor de meeste van deze mijnen moeten nog nieuwe mineralisaties ontdekt worden. De huidige exploratiemethodes zijn echter ontoereikend om deze te ontdekken in het tijdsbestek dat nodig is voor de energietransitie. Nieuwe exploratiebenaderingen zijn dus nodig en deze dienen aspecten van economische geologie, geofysica, geochemie, datawetenschap en kunstmatige intelligentie te integreren. Samen met Kobold Metals, industriële partner in Mineral-X, worden dergelijke innovaties thans ontwikkeld en aan het werk gezet op drie continenten, hetgeen leidt tot talloze nieuwe ontdekkingen.

Doelpubliek

De lezing is toegankelijk voor iedereen en bedoeld voor een breed publiek (geologen en niet-geologen, personeelsleden, studenten, alumni, familie en vrienden, jong en oud).

Datum

  • 27 maart 2024

Locatie

  • Voldersstraat 9, 9000 Gent, De Aula

Inschrijven

Er wordt gevraagd vooraf in te schrijven via https://event.ugent.be/registration/JefCaers.

Er zal ook gelegenheid zijn om achteraf wat na te praten bij een drankje...

Course number:
GITP24
Type:
Lectures and study days
Area of interest:
Sciences
Language:
EN
Academic year:
2023 - 2024
Starting date:
27.03.2024
Contact person:
ipvw.ices@ugent.be
More information

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.