15.02.’22

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° LEZ006 Nederlands
Tags: Filosofie , Kunst

Beschrijving

Eeuwenlang werden kunstwerken beschouwd als voorname uitdrukkingsmiddelen van schoonheid. Minstens sinds de opkomst van de avant-garde in de twintigste eeuw is dit niet langer vanzelfsprekend. Onder meer omwille van sociale en politieke overwegingen verdween schoonheid uit de musea voor moderne en actuele kunst en treft men er tegenwoordig vaker schokkende, afstotelijke en bevreemdende beelden en installaties aan. Volgens sommigen toont dit aan dat kunstenaars zich eindelijk hebben bevrijd uit het knellende keurslijf van de ‘burgerlijke ideologie’, volgens anderen is de kunst daardoor verzand in het moeras van de lelijkheid en de kitsch, waardoor ze de mens niet langer verheft maar bezoedelt. Toch blijkt schoonheid terug van weggeweest: diverse critici, politici, filosofen en opiniemakers breken een lans voor de universele waarde van schoonheid, pleiten voor een opwaardering van de schoonheid en binden de strijd aan tegen de alomtegenwoordige kitsch.

In deze lezingenreeks zullen we een aantal prangende en actuele thema’s rond kunst, schoonheid en kitsch bespreken. Experten met diverse achtergronden en specialismen komen aan het woord in een zoektocht naar een verheldering van de ingewikkelde verhouding tussen kunst, kitsch en schoonheid.

Programma

  • 15 februari: Schone kunst zonder verticaliteit? Over digitale kunst en immersive experiences door Marlies De Munck (UAntwerpen)
  • 1 maart: Schoonheidsvariaties: het onvertaalbare coquette en de tijdelijke sensualiteit door Vlad Ionescu (PXL-MAD)
  • 15 maart:Wanneer schoonheid in de kunst een probleem is door Leen Verheyen (UAntwerpen)
  • 29 maart: De schoonheid als politiek concept door Stéphane Symons (KU Leuven)
  • 19 april: De psychologie van inspiratie, inzicht en creativiteit in kunst en wetenschap door Louis Schreel (UGent)
  • 3 mei: Art for art’s sake! Schoonheid als hoogste doel door Lina Vekeman (UGent)
  • 17 mei: Het weten van de weerwolf. Over pathos, kitsch en kennis door Kris Pint (UHasselt)

Opmerkingen

contact

Cursusnummer:
LEZ006
Type opleiding:
Lezingen en studiedagen
Interessegebied:
Kunst en cultuur, Wijsbegeerte en ethiek
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2021 - 2022
Startdatum:
15.02.2022
Lesgevers:
Louis Schreel
Contactpersoon:
humanitiesacademie@ugent.be
Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.