Terugkomdag “Orofaciale pijn en disfunctie” | Tandheelkundige screening bij orofaciale klachten: skillstraining voor kinesitherapeuten en logopedisten

Start op 18.01.2025

Gezondheidswetenschappen

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° TD_OPD25 Nederlands
Tags: Manuele therapie , Logopedie , Kinderen , Generiek toegankelijke kinesitherapie

Beschrijving

De opleiding orofaciale pijn en disfunctie is uniek in Vlaanderen en streeft ernaar een Vlaams netwerk te faciliteren van gespecialiseerde kinesitherapeuten en logopedisten voor de behandeling van klachten in de nek-, hals- en hoofdregio. Deze opleiding wordt al enkele jaren georganiseerd en de laatste edities neemt ook de hoeveelheid aangeboden kennis toe. Opdat elke therapeut uit dit netwerk die extra kennis ook zou kunnen updaten, wordt elk jaar een terugkomdag georganiseerd voor de deelnemers van de voorbijgaande jaren.

Onder deskundige begeleiding van manueel therapeute en gnatologe Monique Bot (RadboudUMC, NL) en tandarts en gnatologe Geraldine Neirinckx (Haga Ziekenhuis en Universiteit van Amsterdam, NL) zal worden aangeleerd hoe te screenen en gebruik te maken van de International Classification of Orofacial Pain (ICOP) en Diagnostic Criteria for Temporomandibular Disorders (DC/TMD). Om de specifieke skills van deze praktijkgerichte screening zo optimaal mogelijk te laten verlopen wordt deze terugkomdag georganiseerd in een unieke setting, namelijk de kliniekzaal van de dienst Tand-, Mond- & Kaakziekten aan het UZ Gent. In de namiddag is er ruimte om eigen casuïstiek in te brengen, dewelke in groepen wordt uitgewerkt en besproken.

Leerdoelen

1. De deelnemer kan een inspectie uitvoeren van de intra-orale regio;

2. De deelnemer kent de international classificatie van orofaciale pijn en de diagnostische classificatiecriteria voor TMD en DC/TMD;

3. De deelnemer kan een eigen casus uitwerken, gesteund op de ICOP en DC/TMD.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, Logopedisten. Enkel voor personen die de OPD cursus bij ACREHAB gevolgd hebben in voorgaande jaren.

Programma

Programma:

9.00 – 10.30 uur: Workshop (praktijk) screenen volgens Internationale Classificatie Orofaciale Pijn en Disfunctie (ICOP) binnen een tandheelkundige setting (Monique Bot – Dr. Geraldine Neirinckx)

10.30 – 10.45 uur: pauze

10.45 – 12.00 uur: Workshop (praktijk) DC-TMD binnen een tandheelkundige setting (Monique Bot – Dr. Geraldine Neirinckx)

12.00 – 13.00 uur: lunch

13.00 – 14.45 uur: Workshops casuïstiek uit eigen praktijk (Monique Bot – Dr. Geraldine Neirinckx)

14.45 – 15.00 uur: pauze

15.00 – 17.00 uur: Workshops casuïstiek uit eigen praktijk (Monique Bot – Dr. Geraldine Neirinckx)

Opmerkingen

Koffiepauzes, lunch en cursusmateriaal zijn inbegrepen tijdens deze 'on campus' vormingsdag. Opgelet wanneer u >5 werkdagen voor de start inschrijft op deze vorming kunnen we enkele een digitale syllabus voorzien.

Betalen via kmo-portefeuille: 30% korting (aangevraagd). ACREHAB - DV.O103194. Zie voorwaarden op onze infopagina.

PQK - accreditatie voor kinesitherapeuten (goedgekeurd):

  • PQK - Algemeen Kwaliteitslabel Kinesitherapie: 14 punten
  • PQK - Subportfolio Manuele Therapie: 14 punten
  • PQK - Subportfolio Pediatrische Kinesitherapie: 14 punten

Cursusnummer:
TD_OPD25
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Gezondheidswetenschappen, Kinesitherapie
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2023 - 2024, 2024 - 2025, 2025 - 2026
Startdatum:
18.01.2025
Lesgevers:
Monique Bot
Geraldine Neirinckx
Contactpersoon:
acrehab@ugent.be
Meer informatie

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.