Samenwerking tussen huisartsen en kinesitherapeuten in de eerste lijn, wat kan beter?

Start op 09.01.2025

Geneeskunde

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° IC_IPS25 Nederlands
Tags: kinesitherapie , Multidisciplinair

Beschrijving

Interprofessioneel samenwerken in de zorg. Het zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn, maar dat is het niet. Met deze opleidingsdag wordt een complementaire denkoefening gefaciliteerd tussen kinesitherapeuten en huisartsen. Respect vanuit het perspectief van de andere zorgverlener waarmee je samenwerkt. Als je wenst dat de andere zorgprofessional goed kan functioneren, dan kan dat enkel als jij ook diens respectvolle verwachting invult/waarmaakt. Er dient te worden vermeden dat beide zorgprofessionals door elkaar in een ‘tunnelvisie’ worden gedwongen. Binnen de musculoskeletale problematiek worden aspecifieke klachten bij patiënten die te kampen hebben met psychologische factoren, zoals depressie, vaak als psychosomatisch beschouwd. Er dient te worden vermeden dat patiënten stigmatiserend worden benaderd in de behandeling van hun hulpvraag of zorgnood.

Deze opleiding tilt de samenwerking tussen kinesitherapeut en huisarts naar een hoger niveau waardoor dergelijke problematiek multidisciplinair op een meer efficiënte manier kan worden aangepakt in de eerstelijn. Er wordt gewerkt met een interactieve workshop waarbij theoretische concepten worden toegepast op praktijkvoorbeelden. Je krijgt hierbij de kans om samen te werken met andere professionals uit de eerstelijn en om eigen casussen aan te brengen.

Leerdoelen

  1. Je leert wat de basisvaardigheden zijn die noodzakelijk zijn om tot interprofessioneel samenwerken te komen;
  2. Je leert elkaars aanpak beter kennen en zo de verwachtingen beter inschatten;
  3. Je leert knelpunten in communicatie bespreekbaar maken.

Doelgroep

Kinesitherapeuten, Huisartsen

Programma

We starten in de namiddag vanuit het perspectief van de kinesitherapeut, hun aanpak van musculoskeletale klachten en ervaringen die ze daarbij hebben in de samenwerking met de huisarts. Het namiddag gedeelte van deze opleiding is dan ook uitsluitend voor kinesitherapeuten. Pas bij het avondgedeelte sluiten de huisartsen aan. Er wordt gestart met een interprofessionele broodjesmaaltijd dewelke toelaat om collega's uit het werkveld op een informele manier te leren kennen. Hierna gaan de artsen in op hun perspectief rond de aanpak van musculoskeletale klachten en samenwerking met de kinesitherapeut in het revalidatietraject. Knelpunten, voorwaarden en opportuniteiten worden hierbij geïdentificeerd en toegepast op zelf aangebrachte casussen om het interprofessioneel samenwerken te optimaliseren.

Heb je een goede verstandhouding met een voorschrijvende huisarts in jouw buurt waarmee je wel eens reflecteert over de gezamenlijk aangeboden zorg rond een bepaalde patiënt, dan is deze interactieve workshop, op basis van theoretische concepten die via (eigen meegebrachte) casuïstiek toegelicht wordt, beslist iets voor jullie beiden.

Opmerkingen

Koffiepauzes, broodjesmaaltijd en cursusmateriaal zijn inbegrepen tijdens deze 'on campus' vormingsdag. Opgelet wanneer u <5 werkdagen voor de start inschrijft op deze vorming kunnen we enkele een digitale syllabus voorzien.

Betalen via kmo-portefeuille: 30% korting (goedgekeurd) ACREHAB - DV.O103194. Zie voorwaarden op onze infopagina.

Accreditatie voor kinesitherapeuten (goedgekeurd):

* PQK - Algemeen Kwaliteitslabel Kinesitherapie: 12 punten

Accreditatie voor artsen (aangevraagd)

Cursusnummer:
IC_IPS25
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Geneeskunde, Kinesitherapie
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2024 - 2025, 2025 - 2026
Startdatum:
09.01.2025
Lesgevers:
Giannoula Tsakitzidis
Peter Pype
Contactpersoon:
acrehab@ugent.be
Meer informatie

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.