PUC Willy Delva 49: Het familiaal vermogensrecht na de codificatie

Start op 27.04.2023

Recht

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° 2223-Delva49 Nederlands Online beschikbaar
Tags: Rechtsdomeinen

Beschrijving

Op 1 september 2018 is het nieuwe familiaal vermogensrecht in werking getreden. Ondertussen werd de codificatie van dit nieuwe familiaal vermogensrecht afgerond door de invoering van boek 2, titel 3 en boek 4 in het nieuw Burgerlijk Wetboek. Door deze codificatie, in werking getreden op 1 juli 2022, zijn nog een aantal materiële wijzigingen en verbeteringen doorgevoerd.

Nu de codificatie is afgerond, is het tijd om het gehele nieuwe familiaal vermogensrecht onder de loep te nemen. In verschillende sessies worden het relatievermogensrecht (prof. Alain Laurent Verbeke en mevrouw Lynn De Schrijver), het erfrecht (prof. Charlotte Declerck en prof. Renate Barbaix), de familiebedrijven (prof. Johan Du Mongh en prof. Nicolas Geelhand de Merxem), de familiaalvermogensrechtelijke overeenkomsten (prof. Jan Bael en prof. Gerd Verschelden), het IPR en de procedure (prof. Christian De Wulf en prof. Wannes Vandenbussche) behandeld. Op de slotavond maakt prof. Hélène Casman, die bij de totstandkoming van het nieuwe familiaal vermogensrecht een zeer belangrijke rol heeft gespeeld en die de ontwerpteksten voor de codificatie heeft geschreven, een evaluatie van het nieuwe familiaal vermogensrecht.

Het belooft een boeiende Willy Delva cyclus te worden met uitmuntende sprekers in een vakgebied dat een grote maatschappelijke relevantie heeft. Via de diverse bijdragen wordt aan de notarissen, advocaten, estate planners, bankiers, magistraten en diverse andere beroepsgroepen, die steeds meer met de talloze aspecten van het familiaal vermogensrecht worden geconfronteerd, de gelegenheid geboden om een gedegen inzicht te verwerven in deze complexe materie.

Programma

Sessie 1, Donderdag 02/03/2023 - Relatievermogensrecht

  • Afbakening van het begrip huwelijksvoordelen ten opzichte van schenkingen en andere voordelen met aandacht voor de burgerrechtelijke en fiscale gevolgen Alain Laurent Verbeke
  • Oplossingen voor wettelijk en feitelijk samenwonende partners Lynn De Schrijver

Sessie 2, Donderdag 09/03/2023 - Erfrecht

  • Voorwerp van het erfrecht – wat zit er in de nalatenschap? Charlotte Declerck
  • Erfrechtelijke gevolgen van de schenkingen, en van lasten, modaliteiten en voorwaarden die aan een schenking worden gekoppeld Renate Barbaix

Sessie 3, Donderdag 16/03/2023 – Familiebedrijven

  • Familiaalvermogensrechtelijke, conventionele en vennootschapsrechtelijke regelingen inzake familiebedrijven Johan Du Mongh
  • Fiscaalrechtelijke aandachtspunt bij de overdracht van een familiebedrijf – schenk- en erfbelasting Nicolas Geelhand de Merxem, Ayfer Aydogan

Sessie 4, Donderdag 30/03/2023 - Familiaalvermogensrechtelijke overeenkomsten

  • Erfovereenkomsten Jan Bael
  • De echtscheiding door onderlinge toestemming Gerd Verschelden

Sessie 5, Donderdag 20/04/2023 - IPR – procedure

  • Familiaal vermogensrecht en IPR Christian De Wulf
  • De procedure van gerechtelijke vereffening en verdeling van het huwelijksvermogensstelsel en/of de nalatenschap Wannes Vandenbussche

Sessie 6, Donderdag 27/04/2023 - Slotavond

  • Evaluatie van het nieuwe familiaal vermogensrecht Hélène Casman

Opmerkingen

De sessies kunnen gevolgd worden via fysieke aanwezigheid in het auditorium en via livestream. Elke sessie start om 18.30 uur met een ontvangstkoffie met broodjes. De lezingen starten om 19.00 uur en eindigen om 21.00 uur.

Naar jaarlijkse gewoonte worden de teksten van de voordrachten in een verslagboek gebundeld. Dit verslagboek (uitgegeven bij Kluwer) wordt nagestuurd.

Erkend als permanente vorming door Orde van Vlaamse Balies, Nationale Kamer van Notarissen, Instituut voor Bedrijfsjuristen, Instituut voor Gerechtelijke Opleiding, ITAA.

De KMO-portefeuille kan voor de betaling van het inschrijvingsgeld worden aangewend (registratienummer: BSC-0001620). Voor initiatieven in het kader van levenslang leren waarvoor je inschrijft bij de academie gebruik je het UGent-erkenningsnummer DV.O103194.

U wil inschrijven voor de volledige reeks? Dan geniet u van de uitzonderingsprijs 'volledige reeks' (EUR 520). Voeg dan a.u.b. elk van de 6 sessies EN het verslagboek toe aan uw winkelmandje. De uitzonderingsprijs selecteert u aan het einde van het bestelproces.

Meer informatie
Online beschikbaar

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.