Postgraduaatsopleiding Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen
Gezondheidswetenschappen
Gezondheidswetenschappen
Kinderen met neurologische aandoeningen vertonen beduidend motorische problemen vanaf de geboorte tot volwassenheid. De revalidatie van deze kinderen is bijgevolg een zeer belangrijk domein binnen de pediatrische revalidatie. In dit domein zijn er in het afgelopen decennium zeer veel nieuwe evoluties in de evaluatie (klinische en objectieve meettechnieken zoals objectieve bewegingsanalyse, medische beeldvorming) en behandeling (gespecialiseerde medische en therapeutische interventies) die heden in de klinische praktijk worden geïmplementeerd.
Hierdoor is er een grote vraag vanuit het werkveld naar gespecialiseerde therapeuten die inzichten hebben in deze technieken en interventies, en hun therapiebeleid hierop kunnen afstemmen.
De opleiding beoogt voornamelijk een doorgedreven vorm van klinisch redeneren en het aanleren van klinische vaardigheden, gebaseerd op gefundeerde theoretische achtergronden, kennis van de pathologie en de nieuwe diagnostische en therapeutische & medische evoluties.
Hierbij wordt het belangrijk geacht om één uniforme opleiding te kunnen aanbieden in samenwerking met de verschillende academische instellingen en de ABBV – Association Belge Bobath – Belgische Bobath Vereniging. De Nederlandstalige Bobath-NDT opleiding kan vanaf 2010 nog enkel via dit gezamenlijk initiatief gevolgd worden.
Deze opleiding wordt gezamenlijk georganiseerd door KU Leuven, Universiteit Gent en ABBV (Association Belge Bobath - Belgische Bobath Vereniging).
Alle informatie vind je gebundeld in deze brochure.
Het postgraduaat loopt over een periode van 1 jaar en heeft een omvang van 30 studiepunten.
Bekijk hier het programma van deze postgraduaatsopleiding.
Heeft u interesse in dit postgraduaat en wenst u meer informatie over het doel, de inhoud en opbouw, de toelatingsvoorwaarden en praktische organisatie, dan kan u aansluiten bij onze infoavond. Het Postgraduaat Pediatrie richt zich tot kinesitherapeuten, logopedisten en ergotherapeuten die werken met kinderen met centraal neurologische aandoeningen.
Geïnteresseerd? Stuur dan een e-mail naar : ann.govaere@ugent.be (graag als onderwerp : inschrijving infoavond PGPReval)
Universiteit Gent
Datum: Maandag 29/04/2024 19u30 - 21u00 (online)
Wil je deelnemen aan onze online infosessie, stuur dan een mailtje naar:
ann.govaere@ugent.be of ann.govaere@kuleuven.be
met vermelding : uitnodiging online infosessie PGPReval 2024-2025
Het maximaal toegelaten aantal is 28 studenten. De selectie gebeurt op basis van een inhoudelijke dossierbeoordeling (vb. diploma, behaalde graden, specialisaties, werkervaring met kinderen met CP, motivatie, …). De opleiding kan enkel doorgaan wanneer minimaal 20 studenten zijn ingeschreven.
Ann Govaere ann.govaere@ugent.be (Coördinator)