Postgraduaat preventieadviseur
Economie, business en (publiek) management
Economie, business en (publiek) management
Opleiding tot preventieadviseur die voldoet aan de wettelijke vereisten volgens de codex over het welzijn op het werk.
Al meer dan 30 jaar organiseert de Universiteit Antwerpen opleidingen in veiligheidskunde.
Deze aanvullende opleiding voor preventieadviseurs is modulair opgebouwd en bestaat uit twee modules, een multidisciplinaire basismodule en de specialisatiemodule niveau 1. Deze opleiding richt zich in de eerste plaats naar kandidaat-preventieadviseurs. Ook kwaliteitsmanagers, veiligheidsconsultants, milieucoördinatoren, ergonomen, SHE engineers, operation managers, ingenieurs, ambtenaren veiligheid en andere professionals in het brede domein van welzijn op het werk zullen hun gading vinden in deze brede opleiding. Wil je graag een master volgen in veiligheid? Ga dan zeker eens kijken bij de master veiligheidswetenschappen.
De combinatie van theoretische en praktische lessen biedt een volledige kijk op het welzijns- en preventiebeleid. De sterke verankering met het bedrijfsleven wordt bereikt door het inschakelen van externe lesgevers en de organisatie van verschillende bedrijfsbezoeken in het tweede opleidingsjaar.
Het postgraduaat is modulair opgebouwd zoals omschreven in de Codex boek II titel 4 over de vorming en bijscholing van de preventieadviseur.
Het postgraduaat bestaat uit twee modules:
De basismodule omvat minstens 120 lesuren verdeeld over 3 grote vakken:
De specialisatiemodule omvat minstens 280 lesuren verdeeld over 3 grote vakken:
Het volledige traject wordt afgewerkt op twee academiejaren. De basismodule start midden september en eindigt eind februari van hetzelfde academiejaar. De specialisatiemodule start in maart en eindigt eind juni van het volgend academiejaar. In juli en augustus wordt een pauze ingelast en zijn er geen lessen. Onder studieprogramma vindt u een voorbeeldrooster.
Deelnemers met een getuigschrift preventieadviseur niveau 2 of attest multidisciplinaire basisvorming worden vrijgesteld van de basismodule.
Er zijn geen lessen tijdens de kerst- en paasvakantie, in juli en augustus en op de wettelijke Belgische feestdagen.