Postgraduaat ondernemerschap wetenschappen en biomedische wetenschappen

Start op 01.10.2023

Biomedische wetenschappen

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° P0037000 Nederlands

Wetenschappers en biomedici zijn getraind om in een onderzoeksomgeving analytisch en gestructureerd te functioneren. Vele van hen komen ook terecht in een bedrijf of organisatie waar managementvaardigheden en ondernemerschap vereist is. Het postgraduaat ’Ondernemerschap voor wetenschappen en biomedische wetenschappen’ komt tegemoet aan de vraag om zich management skills en entrepreneurship eigen te maken. Je beschikt over een bachelor- of masterdiploma in de studiegebieden: wetenschappen, biomedische wetenschappen of gelijkaardig. Je hebt een algemene interesse voor micro- en macro-economie en management, een basiskennis van statistiek is nodig. Voor de vakken 'Innovatie en entrepreneurship' en 'Procesmanagement en kwaliteitszorg' is de aanwezigheid in de lessen verplicht wegens permanente evaluatie tijdens de lessen...

Beschrijving

De afgestudeerde van het postgraduaat kan functioneren als (biomedisch) wetenschapper in het midden- en topkader van private en publieke wetenschappelijke organisaties zoals industriële en biotechnologische bedrijven, wetenschappelijke instellingen en overheidsinstanties.

  • De afgestudeerde van het postgraduaat krijgt de nodige inzichten in de werking van een organisatie waardoor hij het management kan duiden, begrijpen en beïnvloeden.
  • De afgestudeerde kan deze inzichten professioneel, methodisch en kritisch toepassen bij de analyse en vormgeving van het management.
  • De afgestudeerde kan zijn ‘eigen’ bedrijf starten en kan als innoverend ondernemer functioneren.

Programma

Deze postgraduaatopleiding is gespreid over twee jaar:

  • Tijdens het eerste semester van het eerste jaar wordt vooral aandacht gegeven aan communicatieve strategieën en vaardigheden die binnen een bedrijf gehanteerd worden. Bovendien verwerf je inzicht in methoden en instrumenten met betrekking tot het management van een organisatie waarbij de basisvaardigheden bij de uitoefening van een junior kaderfunctie aan bod komen
  • Tijdens het tweede semester verwerf je inzicht in de belangrijkste begrippen, methoden en instrumenten met betrekking tot het financieel management van een organisatie en wordt er ingegaan op de financiële en juridische kennis die nodig is om een bedrijf op te starten en te besturen.
  • Tijdens het tweede jaar verwerf je inzicht in de beleidsmaatregelen in verband met innovatie, leer je omgaan met risicofactoren en kom je tot het opstellen van een kwalitatief business plan. Bovendien leer je procesflows analyseren om te komen tot een inschatting van de haalbaarheid van het hele proces.

Opmerkingen

Je neemt een inschrijving per jaar; voor het tweede jaar kan pas ingeschreven worden wanneer het eerste jaar met voldoening is afgewerkt.

De studenten die deze opleiding met goed gevolg beëindigen, verwerven het getuigschrift van postgraduaat in het ondernemerschap voor wetenschappen en biomedische wetenschappen. Na het eerste jaar met goed gevolg te hebben beëindigd, ontvang je een voorlopig getuigschrift van ‘management voor wetenschappen en biomedische wetenschappen’.

De lessen worden gevolgd samen met de masterstudenten uit de wetenschapen en de biomedische wetenschappen en zijn geprogrammeerd op dinsdag en donderdag, telkens tussen 13.00 en 19.30 uur volgens de collegerooster.

Cursusnummer:
P0037000
Type opleiding:
Postgraduaatsopleidingen
Interessegebied:
Biomedische wetenschappen, Economie, business en (publiek) management
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2023 - 2024
Startdatum:
01.10.2023
Lesgevers:
Studiegerichte informatie:

Prof. dr. Johan Braet

Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie

Departement Engineering Management

Johan.Braet@uantwerpen.be
Contactpersoon:
nele.devloo@uantwerpen.be
Locatie

Universiteit Antwerpen

Campus Drie Eiken

Universiteitsplein 1

2610 Wilrijk

Meer informatie

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.