Kunst en cultuur

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° n/a Nederlands
Tags: Geschiedenis, Wijsbegeerte en ethiek, Kunst en cultuur, Jodendom

Een toegankelijke introductie op Joodse cultuur en filosofie

Beschrijving

Antwerpen telt een grote en duidelijk in het straatbeeld zichtbare Joodse gemeenschap, talrijke synagoges, koosjere winkels en restaurants, Joodse scholen en verenigingen. Maar wat weten we precies over het Jodendom? Welke kernbegrippen zijn bepalend voor de Joodse identiteit? Wat zijn de basiselementen van het Joodse geloof en wat zijn de belangrijkste religieuze teksten? Hoe heeft de geschiedenis van de Joodse cultuur en filosofie zich doorheen de eeuwen ontwikkeld? Wat zijn de belangrijkste tendensen binnen de Joodse wijsbegeerte, en wie zijn de belangrijkste figuren? Deze micro-credential biedt een antwoord op al deze vragen en geeft je inzicht in een van de vroegst ontstane monotheïstische godsdiensten en een van de oudste religieuze tradities die vandaag de dag nog worden beoefend.

Voor wie?

Leraren middelbaar onderwijs (geschiedenis, godsdienst, filosofie), medewerkers van maatschappelijke en culturele organisaties en instellingen, studiediensten en iedereen met een bredere interesse in het onderwerp.


Programma

In deze micro-credential staan de volgende leerdoelen centraal.

1. De deelnemer kan kernbegrippen van het Jodendom en Joodse geschiedenis interpreteren die bepalend zijn voor de Joodse identiteit.

2. De deelnemer herkent de wisselwerking tussen de voortdurende aanpassing en de zorg om het behoud van het 'eigene' als rode draad in de Joodse geschiedenis.

3. De deelnemer heeft inzicht in de diachronische en synchronische variaties van de relatie tussen de Joodse traditie en de wijsbegeerte.

4. De deelnemer verwerft een historisch en thematisch overzicht van de belangrijkste tendensen en figuren binnen de Joodse wijsbegeerte.

Opmerkingen

De lessen vinden plaats op de Stadscampus. De lessen “Inleiding tot de Joodse cultuur” gaan door op woensdagen van 16.00 tot 18.00 uur. Voor werkstudenten kunnen de opnames van de hoorcolleges beschikbaar worden gesteld via videolink op Blackboard. Voor opdrachten in groep is een individuele vervangingsopdracht mogelijk. De lessen “Jodendom en filosofie” vinden plaats op woensdagen van 20.00 tot 22.00 uur. Voor werkstudenten worden geen specifieke faciliteiten voorzien.

Cursusnummer:
n/a
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen, Micro-credentials
Interessegebied:
Kunst en cultuur, Sociale wetenschappen, Wijsbegeerte en ethiek
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2024 - 2025
Startdatum:
01.10.2024
Lesgevers:
Karin Hofmeester, Vivian Liska, Dennis Baert
Locatie

Stadscampus UAntwerpen

Meer informatie

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.