Management & Leadership voor Artsen

Start op 10.02.2024

Geneeskunde

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° DLLL000032 Nederlands
Tags: Management in de gezondheidszorg , Geneeskunde

Beschrijving

Artsen die een managementuitdaging aangaan, zijn vanuit hun basisopleiding tot artsspecialist momenteel onvoldoende geschoold. In deze opleiding worden de basisprincipes van ziekenhuismanagement en de uitdagingen van leidinggeven en leiding nemen toegelicht en besproken.

Deze zesdaagse opleiding moet de arts-manager van de toekomst klaarstomen om met andere collega-managers in discussie te kunnen gaan, kritisch te reflecteren en de zorgorganisatie helpen om zich stap voor stap verder te ontwikkelen en aanpassen aan de voortdurende interne en externe uitdagingen.

Meer info over de opleiding vindt u hier.

Programma

Over een periode van 18 maanden worden 3 basismodules aangeboden van ieder 2 dagen. De deelnemers ontvangen tussentijds korte opdrachten of suggesties w.b. literatuur ter voorbereiding van de volgende bijeenkomst.

1ste module: Fundamenten van ziekenhuismanagement & leiderschap

  • Zaterdag 10 februari 2024: Ziekenhuiswet en regelgeving, bevoegdheidsverdelingen VlaamsFederaal, overzicht van de verschillende rollen van de actoren (RIZIV, Orde, Provinciale Commissie, Justitie, …), organisatie eerstelijn, beroepsaansprakelijkheid en arbeidswetgeving.
  • Zaterdag 20 april 2024: Werking van het ziekenhuis (rol raad van bestuur, medische raad, hoofdgeneesheer, diensthoofd), hospital governance, arbeidswetgeving, algemene regeling en financiële regeling

2de module: Managementvaardigheden

  • Zaterdag 14 september 2024: Human Resources voor artsen, leiderschapsvaardigheden, veranderingsmanagement.
  • Zaterdag 7 december 2024: Constructief onderhandelen, vergadertechnieken, moeilijk nieuwsgesprek en mediatraining.

3e module: Kwaliteit en doelmatigheidsbeleid

  • Zaterdag 15 maart 2025: Werken met kwaliteitsindicatoren, patiëntgerichte zorg en multidimensionale kwaliteitsmanagementsystemen
  • Zaterdag 10 mei 2025: Technologische innovaties en health technology assesment (HTA), praktische inzichten in crisisbeheer, omgaan met patiëntveiligheidsincidenten en toekomstige uitdagingen in de gezondheidszorg

Zaterdag 14 juni 2025: afsluitend event met projectvoorstelling.

Een volledig programma kan u vinden op de website van Zorgbeleid.

Cursusnummer:
DLLL000032
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Geneeskunde
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2023 - 2024, 2024 - 2025
Startdatum:
10.02.2024
Contactpersoon:
ghall@ugent.be
Meer informatie

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.