Langlopende opleiding: Europese besluitvorming in de praktijk
Sociale wetenschappen
Sociale wetenschappen
De Europese Unie zorgt ervoor dat varkens in ons land recht hebben om in groep te leven, kindersurprises makkelijk in twee helften te breken zijn en heel wat producten een CE-label bevatten. Ze zit samen aan tafel met internationale actoren om thematieken zoals klimaatverandering te bespreken en sluit handelsakkoorden af. Op heel wat vlakken heeft zij impact op nationaal, federaal regionaal en lokaal beleid. In andere domeinen heeft ze minder impact. Waarom is dit het geval en hoe verloopt dit proces? Daarover gaat deze opleiding!
Deze langlopende opleiding valt uiteen in 3 modules. Elke module kan afzonderlijk gevolgd worden en bestaat uit 3 avonden. Lessen vinden steeds plaats tussen 18u en 19u30.
- Workshopreeks 1: Aan de slag met Europese beslissingen
- Workshopreeks 2: Lobbyen tot bij de EU
- Workshopreeks 3: Europese subsidies: een vak apart?
Om het interactieve karakter van deze workshopreeksen te kunnen garanderen, kunnen per module slechts 24 professionals inschrijven. Wees er dus snel bij om jouw plek te kunnen bemachtigen.
Deze langlopende opleiding wordt gedoceerd door Dr. Anja Van den Durpel. Zij doctoreerde in de politieke wetenschappen over het doorsijpelen van Europese beslissingen tot op het lokale beleidsniveau (beleid en maatschappelijk middenveld) en in het dagelijks leven.
Naast haar master sociale agogiek, studeerde ze EU-studies, beiden aan de UGent. Ze heeft jarenlange professionele ervaring in het koppelen van Europees beleid en EU programma’s aan lokale contexten, o.a. binnen de dienst Internationale Relaties en Netwerken van de Stad Gent, als freelancer bij de European Confederation of Youth Clubs en European Coalition of Cities Against Racism, en als beoordelaar van Europese subsidiedossiers.