Onderwijs en pedagogie

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° GA112-kindgerichte-ouderschapsbemidd Nederlands
Tags: Bemiddeling

Beschrijving

Bij het opstellen van een ouderschapsovereenkomst is het essentieel om de stem van de kinderen te horen. Kinderen hebben niet alleen het recht om gehoord te worden, maar hun inbreng draagt ook bij aan hun welzijn. Als kinderen merken dat hun mening telt tijdens de bemiddeling, vergroot dit de kans op een overeenkomst die voor iedereen werkt.

Uitdagingen voor ouders

De overgang van samenleven naar apart wonen is een zware emotionele belasting voor volwassenen. Deze stress maakt het moeilijk om de situatie door de ogen van de kinderen te zien. De complexiteit van de relatie tussen ex-partners kan het extra uitdagend maken om voldoende aandacht te hebben voor wat kinderen belangrijk vinden.

Rol van de bemiddelaar

Als bemiddelaar kun je ouders ondersteunen om beter door de bril van hun kinderen te kijken, zonder je eigen ideeën op te dringen. Elke ouder-kind relatie is uniek, en het is cruciaal om hier respect voor te hebben.

Programma

Tijdens deze eendaagse vorming leer je hoe je het kindgericht bemiddelingsmodel kunt toepassen. We focussen op interventies die ouders helpen in hun ouderrol zonder inhoudelijk stelling te nemen.

Belangrijke vragen die aan bod komen zijn:

  • Wat is het belang van kinderen bij het apart wonen van hun ouders?
  • Hoe laat je kinderen meetellen?
  • Hoe zorg je ervoor dat kinderen merken dat er rekening wordt gehouden met wat ze belangrijk vinden?
  • Hoe neem je de belangen van de kinderen mee?
  • Hoe vertaal je dit alles in de uiteindelijke ouderschapsovereenkomst?

Praktische oefeningen en theorie

We starten met een theoretisch kader en oefenen daarna met een gestructureerd model doorheen de onderhandelingsprocedure. Aan de hand van filmmateriaal passen we de verschillende stappen systematisch toe.

Wil je je vaardigheden als bemiddelaar verbeteren en leren hoe je kinderen een stem geeft in het bemiddelingsproces?
Schrijf je dan nu in voor deze inspirerende nascholing en draag bij aan het welzijn van de kinderen en het succes van ouderschapsovereenkomsten.

Opmerkingen

  • Voor deze studiedag werden erkenningen/tussenkomst aangevraagd bij de Orde van Vlaamse Balies (OVB) en de Federale Bemiddelingscommissie (FBC).

Cursusnummer:
GA112-kindgerichte-ouderschapsbemidd
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Onderwijs en pedagogie, Psychologie, Recht
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2023 - 2024
Startdatum:
27.08.2024
Lesgevers:
Franky De Meyer
Contactpersoon:
gandaius@ugent.be
Meer informatie

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.