K-05/KA-03 Post-traumatische stress bij honden: mythe of feit?

Start op 15.12.2023

Diergeneeskunde

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° K-05 Nederlands Online beschikbaar
Tags: Kleine huisdieren , Dierenartsassistenten

Beschrijving

Shell shock, war neurosis, soldier’s heart syndrome... Sinds 1980 wordt in de humane geneeskunde deze brede waaier aan benamingen verzameld onder het begrip Post-Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Ook in de diergeneeskunde lijkt een gelijkaardig fenomeen te bestaan. Regelmatig komen er eigenaars in de praktijk die beweren dat hun hond getraumatiseerd is. Maar is dit wel effectief zo? Kunnen honden langdurige gevolgen ondervinden van traumatiserende gebeurtenissen?

Doctoraatsstudent Sofie Salden, onder leiding van Prof. Dr. Anouck Haverbeke, Dr. Kathelijne Peremans, Prof. Dr. Chris Baeken en Prof. Dr. Jimmy Saunders, deelt haar onderzoek naar dit onderwerp. De lezing behandelt niet alleen de wetenschappelijke bewijslast, maar ook hoe post-traumatische stress zich kan uiten bij onze trouwe viervoeters.

Daarnaast worden de mogelijke oorzaken belicht, wordt ingegaan op het lopend onderzoek en de voorlopige resultaten, de onderliggende pathofysiologie en potentiële behandelingen. Enkele concrete voorbeelden zullen worden aangehaald om dit soort casussen ook in de praktijk beter te kunnen benaderen.

Deze les kan ook digitaal gevolgd worden alhoewel de voorkeur uitgaat naar fysieke deelname, dit ter bevordering van de interactie en netwerking.

Cursusnummer:
K-05
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Diergeneeskunde
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2023 - 2024
Startdatum:
15.12.2023
Lesgevers:
Salden Sofie
Contactpersoon:
acvetmed@ugent.be
Meer informatie
Online beschikbaar

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.