K-01 / KA-01 De laatste afspraak: euthanasie en afscheid van het huisdier

Diergeneeskunde

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° KA-01 Nederlands Online beschikbaar
Tags: Dierenartsassistenten , Kleine huisdieren

Beschrijving

Als dierenartsassistent (en dierenarts) zet je jezelf dagelijks in voor de gezondheid en het welzijn van dieren. Helaas komt het regelmatig voor dat euthanasie de beste optie is, waarbij communicatie met de eigenaar van groot belang is. Deze opleidingsnamiddag richt zich op het bespreekbaar maken en begeleiden van euthanasie bij huisdieren, met aandacht voor communicatie en afspraken met de eigenaar voor, tijdens en na de euthanasie.

Tijdens een interactieve lezing wordt ingegaan op het respectvol en empathisch begeleiden van de eigenaar tijdens het hele proces. Hierbij worden ook de resultaten gepresenteerd van een enquête bij meer dan 600 dierenartsen in Vlaanderen rond het uitvoeren van euthanasie. Daarnaast zal ingegaan worden op de verschillende euthanasieprotocols en de mogelijke bijwerkingen daarvan.

Tot slot zal een rouwconsulent, gespecialiseerd in het verlies van een huisdier, toelichten hoe zij eigenaren kunnen bijstaan in hun verwerkingsproces.
Een goede begeleiding van eigenaren tijdens dit emotionele proces draagt bij aan de relatie tussen de dierenartsassistent of dierenarts en de eigenaar van het huisdier, en is essentieel om het welzijn van het huisdier tot op het einde garanderen. Het stellen van de juiste vragen en het aanbieden van de gepaste informatie is belangrijk voor het vertrouwen van de eigenaar in de praktijk en het mogelijk maken van een waardig afscheid van het huisdier.

Programma

13.30-15u: bespreekbaar maken en begeleiden van euthanasie bij huisdieren, met aandacht voor communicatie en afspraken met de eigenaar voor, tijdens en na de euthanasie - prof.dr. Annelies Decloedt

15u-15u30: pauze

15.30-16.15u: euthanasieprotocols voor hond en kat en de eventuele bijwerkingen - dr. Tim Bosmans

16.15-17u: rouwconsulente Ann Suvée

Opmerkingen

Enkel digitaal. De link naar de MS Teams livestream vindt u in uw dashboard (onder 'mijn profiel') vanaf 13.15u.

Cursusnummer:
KA-01
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Diergeneeskunde
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2023 - 2024
Lesgevers:
Decloedt Annelies
Bosmans Tim
Suvée Ann
Contactpersoon:
acvetmed@ugent.be
Meer informatie
Online beschikbaar

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.