GV-02 IPV Refresher Course – Vervangingsbeleid van zeugen en zeugensterfte

Start op 20.01.2023

Diergeneeskunde

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° GV-02 Nederlands Online beschikbaar
Tags: Varken , Andere bijscholingen

Beschrijving

Dit jaar staat de jaarlijkse refresher course volledig in het teken van vervanging van zeugen en zeugensterfte, twee parameters die de laatste decennia toch wel grondige veranderingen hebben ondergaan. Ze hebben beiden een grote impact op de technische prestaties van de fokdieren en op de rendabiliteit van een zeugenbedrijf.

In de voormiddag worden eerst de voornaamste redenen van afvoer van zeugen besproken. Een tweede presentatie zal de situatie aangaande zeugenvervanging en -sterfte in Denemarken, in bedrijven met hoge productiecijfers, toelichten. De voormiddag wordt afgesloten met een presentatie over de voornaamste autopsiebevindingen bij gestorven zeugen in Vlaanderen.

In de namiddag worden cases van zeugensterfteproblemen voorgesteld waarbij de rol van het voeder wordt toegelicht, als mogelijke oorzaak van het probleem maar ook als mogelijke oplossing voor het probleem. De namiddag wordt afgesloten met een presentatie over het financieel belang van zeugenvervanging voor het bedrijf, welke de implicaties zijn van snel of langzaam vervangen van zeugen voor de technische prestaties en voor het financieel rendement van het bedrijf, en welke factoren we in rekening moeten brengen om een optimaal vervangingsbeleid te hebben.

Programma

Voormiddag:

9.00 – 9.50 Voornaamste redenen van afvoer van zeugen - Ellen de Jong, Hipra

9.50 - 10.50 Zeugenvervanging en sterfte in Denemarken – Hanne Kongsted, Aarhus University, Denmark

10.50-11.20: Koffiepauze

11.20-12.00 Autopsiebevindingen bij gestorven zeugen - Emily Rolly, Dierengezondheidszorg Vlaanderen

12.00-13.00 Lunchpauze

Namiddag:

13.00-14.30 Bespreking van casussen zeugensterfte en de rol van het voeder - Kaat Goris, Cargill en Bruno Van Calster, BASF

14.30-15.00 Koffiepauze

15.00-16.00 Importance and economics of sow longevity - Christiane Tülp, PIC

Cursusnummer:
GV-02
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Diergeneeskunde
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2022 - 2023
Startdatum:
20.01.2023
Lesgevers:
Goris Kaat
de Jong Ellen
Tülp Christiane
Kongsted Hanne
Contactpersoon:
acvetmed@ugent.be
Meer informatie
Online beschikbaar

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.