GV-01: Bijtgedrag bij varkens

Start op 17.09.2021

Diergeneeskunde

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° GV-01 Nederlands Online beschikbaar
Tags: Varken

Beschrijving

Het gedrag bij varkens wordt door verschillende factoren bepaald. In bepaalde gevallen is er sprake van ongewenst gedrag, zoals agressie en bijtgedrag. Aangetaste bedrijven kunnen hiervan veel last hebben omdat het kan leiden tot extra werk, extra behandelingen, meer uitval en euthanasie van aangetaste biggen en dieren die niet aan het slachthuis kunnen geleverd worden. Het spreekt voor zich dat dit tot economische verliezen leidt.

In deze studienamiddag wordt specifiek ingegaan op staartbijten, in welke mate socialisatie van gelten een rol speelt voor het gedrag alsook op de nutritionele factoren die kunnen bijdragen tot staartbijten of die net de sleutel tot de oplossing zijn. Eén presentatie zal de resultaten van een longitudinale veldstudie over oortopnecrose bij biggen bespreken. Het voorkomen ervan en de evolutie tijdens de biggenbatterij periode

Programma

  • 14.00 – 14.50 Tail-biting in pigs - M. Heinonen (University of Helsinki)
  • 14.50 – 15.30 Porcine Ear Necrosis - M. Malik (UGent)
  • 15.30 – 16.00 Koffiepauze
  • 16.00 – 16.40 Socialisatie van gelten – A. Hoofs (WUR)
  • 16.40 – 17.30 Nutritionele aanpak bij bijtgedrag – B. Van Calster (BASF)

Opmerkingen

Deze les gaat door via MS Teams. De link naar de livestream vindt u in uw dashboard terug vanaf 13u30, bovenaan rechts onder 'mijn profiel'. U kunt de stream bekijken via de Teams app of uw browser. Vragen stellen is mogelijk via het chat menu. Gelieve uw camera en microfoon uit te zetten bij het betreden van de sessie.

De on-demand video zal vanaf maandag 20/09 te bekijken zijn.

DEZE LES IS ENKEL ONLINE TE VOLGEN

Cursusnummer:
GV-01
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Diergeneeskunde
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2021 - 2022
Startdatum:
17.09.2021
Lesgevers:
Van Calster Bruno
Hoofs Anita
Malik Mateusz
Heinonen Mari
Contactpersoon:
acvetmed@ugent.be
Meer informatie
Online beschikbaar

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.