GR-01: Hot topics in het kader van de uiergezondheid op melkveebedrijven

Start op 15.10.2021

Diergeneeskunde

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° GR-01 Nederlands Online beschikbaar
Tags: Herkauwers

Beschrijving

Ook op het vlak van de uiergezondheid staat de wereld niet stil. De laatste jaren zijn er bijvoorbeeld een aantal nieuwe technieken beschikbaar gekomen waarmee bacteriën en virussen worden geïdentificeerd en die kunnen gebruikt worden zowel op kwartier- als op melktank niveau. Kunnen we daar iets mee in de praktijk?

Daarnaast klinkt de kritiek op het inzetten van antibiotica bij milde gevallen van klinische mastitis steeds luider. Hoe moeten we daar als practicus mee omgaan?

Verder wordt steeds nadrukkelijker gevraagd om ook koeien droog te zetten zonder antibiotica. Hoe doe je zoiets in de praktijk: waar let je op bij de advisering van je klanten veehouders en hoe stimuleer je hen om zo ver te krijgen?

Programma

14u00-14u45: Nieuwe technieken om uierpathogenen te identificeren in de melk. Wat kunnen we er mee in de praktijk? (M-team)

14u45-15u45: Selectief behandelen van niet-ernstige gevallen van klinische mastitis (M-team)

15u45-16u15: Pauze

16u15-17u15: Koeien droogzetten zonder antibiotica: een haalbaar streefdoel in de praktijk? – Zyncke Lipkens

17u15-17u30: vragen en discussie

Cursusnummer:
GR-01
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Diergeneeskunde
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2021 - 2022
Startdatum:
15.10.2021
Lesgevers:
Creytens Lien
Piepers Sofie
Lipkens Zyncke
Contactpersoon:
acvetmed@ugent.be
Meer informatie
Online beschikbaar

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.