Gespreksavond: Ouders onder hoogspanning.

Start op 10.05.2023

Psychologie

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° D_A_10.05.23_MV Nederlands
Tags: Boek in de kijker

Beschrijving

Op woensdagavond 10 mei stelt professor en psycholoog Marie-Anne Vanderhasselt haar boek "Ouders onder hoogspanning" voor en vertelt ze over hoe stress in het jonge gezin kan binnensluipen en wat men eraan kan doen.

Er worden interessante vragen besproken zoals: “Is het leven in een jong gezin zo rooskleurig als het eruitziet op Instagram?” "Is stress altijd negatief?” “Wat gebeurt er in onze hersenen wanneer we veel stress ervaren?” en “Is het überhaupt mogelijk om als ouder van jonge kinderen rust te nemen?”.

Het publiek krijgt tijdens de gespreksavond ook de kans om het woord te nemen en eender welke vraag rond stress en/of het jonge gezinsleven te stellen aan spreker Marie-Anne Vanderhasselt.

Deze gespreksavond is er voor iedereen die geïnteresseerd is in het thema stress in gezinnen. Op het einde van de avond is het mogelijk om het boek van Marie-Anne Vanderhasselt aan te kopen.

Programma

Praktisch

Waar? Bibliotheek de Krook - zaal Vos

Timing?

  • 18u30: Deuren

  • 19u-20u: Interactieve voorstelling door professor en psycholoog Marie-Anne Vanderhasselt

  • 20u-20h30: Kans om het boek "Ouders onder hoogspanning" aan te kopen

Opmerkingen

Informatie over het boek

In een gezin met jonge kinderen heerst vaak een gezellige drukte. Het is een aaneenschakeling van grote en kleine mijlpalen die we voor geen geld zouden willen missen. En toch… het jonge gezinsleven is behalve een unieke ervaring ook een bron van stress. Die dagelijkse stresssituaties zijn elk op zich niet onoverkomelijk, maar kunnen opgeteld wel leiden tot een chronisch stressgevoel. Maar stress is niet alleen negatief, het houdt ons ook alert, het maakt dat we voldoening voelen en gemotiveerd zijn. Alleen, als dit blijft duren lukt het steeds moeilijker om de rust in ons hoofd en ons lichaam te laten weerkeren. Het goede nieuws is: er bestaat een lange zenuw, de nervus vagus die ons brein en ons lichaam met elkaar verbindt, die we kunnen inzetten om veerkrachtiger te kunnen omgaan met de specifieke uitdagingen die in deze levensfase op ons afkomen. In dit boek legt professor en stressexpert Marie-Anne Vanderhasselt uit hoe stress sluipend ons gezinsleven binnendringt, wat er in ons brein en lichaam gebeurt wanneer het onder spanning staat en waarom het zo belangrijk is om als ouder niet alleen te zorgen voor je kinderen en de mensen rondom jou, maar ook voor jezelf. Ze reikt concrete technieken aan hoe je je bewust wordt van je stressniveau en wat je kan doen om op tijd in te grijpen. Niet alleen met je brein, maar vooral door fysieke dingen te doen.

Het boek werd uitgegeven door El Tigre Publishing.

Informatie over de auteur

Marie-Anne Vanderhasselt is klinisch psycholoog en professor aan het Ghent Experimental Psychiatry Lab van de Universiteit Gent. In haar boek Ouders onder hoogspanning bundelt ze de inzichten die ze de voorbije vijftien jaar samen met haar team van onderzoekers heeft verkregen op het vlak van stress. Daarnaast is ze zelf moeder van drie jonge kinderen.

Cursusnummer:
D_A_10.05.23_MV
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Psychologie
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2022 - 2023
Startdatum:
10.05.2023
Contactpersoon:
dunantacademie@ugent.be
Meer informatie

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.