From Science to Practice webinar - Spier en bot bij volwassenen met symptomatische hypermobiliteit en osteogenesis imperfecta: van huidige evidentie tot behandelingsmogelijkheden

Start op 24.10.2023

Geneeskunde

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° WEB_SBH23 Nederlands
Tags: Inwendige aandoeningen , Multidisciplinair , Online aanbod

Beschrijving

Hypermobiel Ehlers-Danlos syndroom (hEDS), gegeneraliseerd hypermobiliteitsspectrumstoornis (G-HSD) en Osteogenesis Imperfecta (OI) zijn drie condities gekenmerkt door verminderde kwaliteit of kwantiteit van het bindweefsel. Hierdoor kunnen onder andere stoornissen optreden van de spier-bot unit, wat kan resulteren in een vicieuze cirkel van beperkingen en het dagelijks functioneren sterk kan beïnvloeden. Tijdens deze webinar zullen deze aandoeningen eerst kort geschetst worden, om vervolgens dieper in te gaan op dit spier-bot luik, waarbij drie zaken zullen worden behandeld bij volwassenen met hEDS, G-HSD en OI: (1) de huidige evidentie over spier- en botparameters; (2) mogelijke determinanten en gevolgen van deze spier- en botstoornissen bij deze populaties; en (3) mogelijke multidisciplinaire behandeling- of management opties om deze vicieuze cirkel te doorbreken, met speciale focus op de kinesitherapeutische aanpak.

Leeerdoelen:

1. U hebt kennis over mogelijke spier- en botproblemen bij volwassenen met hEDS, G-HSD en OI;

2. U hebt kennis over de af te nemen testen bij volwassen met hEDS en G-HSD en kan op basis hiervan een management plan opstellen;

3. U bent in staat mogelijke oorzaken/geassocieerde factoren van bot- en spierzwakte bij volwassenen met hEDS, G-HSD en OI te identificeren en hebt kennis over een aantal evidence-based behandelingsmogelijkheden hiervoor.

Doelgroep:

Kinesitherapeuten, Huisartsen, Arts-specialisten

Opmerkingen

Accreditatie bij Pro-Q-Kine.

Cursusnummer:
WEB_SBH23
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Geneeskunde, Kinesitherapie
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2023 - 2024, 2024 - 2025
Startdatum:
24.10.2023
Lesgevers:
Marie Coussens
Contactpersoon:
acrehab@ugent.be
Meer informatie

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.