F-01 Sarcosporidiosis bij het rund en Helicobacter infecties bij varken, hond en kat: onderschatte zoönoses?

Start op 16.11.2023

Diergeneeskunde

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° F-01 Nederlands Online beschikbaar
Tags: Veterinaire Volksgezondheid

Beschrijving

Het eerste deel van de studienamiddag wordt een overzicht gegeven over het belang van Helicobacter infecties bij mens en dier. Helicobacter suis kent als natuurlijke gastheer het varken. Een H. suis infectie bij varkens wordt in verband gebracht met gastritis, maagulcera en verminderde dagelijkse gewichtstoename. Verschillende andere Helicobacter species kunnen de maag van honden en katten koloniseren. Hun pathogene betekenis voor deze dieren is eerder gering. H. suis en verscheidene canine en feline gastrale Helicobacter species kunnen ook mensen infecteren, met als gevolg gastritis, peptische en duodenale zweren en mucosa-geassocieerd lymfoïde weefsel lymfeklierkanker van de maag. Infecties met deze bacteriën vinden hoogstwaarschijnlijk plaats via direct of indirect contact met varkens, honden en katten. H. suis zou ook via besmet varkensvlees kunnen overgedragen worden. Recent onderzoek toont aan dat dergelijke infecties frequenter voorkomen dan wat oorspronkelijk gedacht werd en dat de diagnose vaak gemist wordt. Bijgevolg worden ze ook niet altijd adequaat behandeld.

In het tweede deel van deze studienamiddag wordt een uiteenzetting gegeven over sarcosporidiose en eosinofiele myositis bij het rund. Het verschil tussen sarcosporidiose en eosinofiele myositis zal vanuit pathologisch ooghoek uiteengezet worden. Daarna zal verder ingegaan worden op de keuringsbeslissing en of er preventie mogelijk is voor deze aandoening.

Programma

14u-15u: Mevr. Emily Taillieu: Gastrale Helicobacter species van hond, kat en varken als oorzaak van maagaandoeningen bij mensen

15u-15u30: Pauze

15u30-17u: Prof. Dr. Sarah Gabriël en Prof. Dr. Koen Chiers (duo—presentatie): Sarcosporidiose en eosinofiele myositis bij het rund.

Opmerkingen

Deze les gaat ook online door. De link naar de livestream en on demand video vindt u in uw dashboard, op de homepage onder 'mijn profiel'.

Cursusnummer:
F-01
Type opleiding:
Kort- en langlopende opleidingen
Interessegebied:
Diergeneeskunde
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2023 - 2024
Startdatum:
16.11.2023
Lesgevers:
Gabriël Sarah
Chiers Koen
Taillieu Emily
Contactpersoon:
acvetmed@ugent.be
Meer informatie
Online beschikbaar

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.