Ziektes behandelen door de bloedtoevoer af te sluiten: geschiedenis, heden en toekomst van interventieradiologie en embolisatietherapie

28.11.’24

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° 99999 Nederlands
Tags: Geneeskunde , interventieradiologie , embolisatie

Spectrumlezing door Thomas Jardinet

Beschrijving

Embolisatietherapie is een medische behandeling waarbij de bloedvaten van binnenuit worden afgesloten. Interventieradiologen gebruiken de menselijke bloedsomloop als fijnmazig inwendig wegennet om fijne, flexibele katheters op te voeren tot in de kleinste bloedvaten van het menselijk lichaam. Dit gebeurt via millimetrische incies en onder live begeleiding van moderne medische beeldvormingstechnieken. Eens een katheter zich op de goede plek bevindt kunnen bloedvaten op strategische plekken worden opengemaakt (dotteren) of afgesloten (embolisatie), waardoor de bloedtoevoer van organen en ziekteprocessen kan worden aangepast.

Embolisatietherapie werd in de beginjaren 1960 ontwikkeld om levensbedreigende inwendige bloedingen in urgentie af te stoppen, maar maakt de laatste decennia een fascinerende evolutie door. Steeds meer ziektebeelden kunnen behandeld worden op deze minimaal invasieve manier.

Zo wordt embolisatie gebruikt om de bloedtoevoer van kwaadaardige tumoren af te snoeren. Ook kunnen buitenmatig gegroeide organen (prostaatvergroting, schildkliervergroting, vleesbomen in de baarmoeder) met deze techniek terug tot krimpen gebracht worden. Daarnaast neemt embolisatietherapie een groeiende rol in bij pijnbestrijding, met name bij pees- en gewrichtspijnen.

Met deze spectrumlezing hoop ik u inzicht te verschaffen in deze en veel andere toepassingen van interventieradiologie en embolisatietherapie.

Programma

28 november 2024

14.15 - 16.30 uur

Opmerkingen

Info en inschrijven: website

Plaatsen worden toegekend in volgorde van inschrijving

Cursusnummer:
99999
Type opleiding:
Lezingen en studiedagen
Interessegebied:
Geneeskunde
Taal:
Nederlands
Academiejaar:
2024 - 2025
Startdatum:
28.11.2024
Lesgevers:
Thomas Jardinet

Universitair Ziekenhuis Antwerpen | radiologie | interventieradiologie
Contactpersoon:
spectrum@uantwerpen.be
Locatie

Universiteit Antwerpen

Campus Groenenborger, Campus Middelheim of Campus Drie Eiken

(zie website)

Meer informatie

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.