20.10.’21

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° LEZ008 Nederlands
Tags: Cultuur , Dekolonisatie , Taal en Literatuur

Beschrijving

De afgelopen jaren, en zeker sinds de Black Lives Matter-protesten in de zomer van 2020, staat dekolonisatie als thema weer duidelijk op de maatschappelijke agenda.

Literatuur en literatuurstudie zijn primaire loci voor wie het koloniale verleden en zijn nawerking ernstig in de ogen wil kijken. Literatuur speelde een faciliterende en soms zelfs een formerende rol in het verspreiden van het imperiale denken. Welk perspectief komt aan bod? Wie zijn de personages? Met welke woorden verbeelden we het koloniale tijdperk? Hoe kan je koloniale literatuur vanuit een hedendaags perspectief lezen? Bovendien beïnvloedt het koloniale verleden ook vandaag nog de manier waarop we aan kenniscreatie en literatuuronderwijs doen, van de canon tot de inrichting van bibliotheken en het opstellen van lectuurlijsten.

Daarom gaan we in gesprek met schrijvers, filosofen, journalisten, bibliothecarissen en archivarissen uit Vlaanderen en Nederland. Samen willen we reflecteren over de institutionele dimensie van dekoloniseren en nadenken over hoe literatuur ook een andere rol kan spelen door bepaalde vragen en perspectieven aan bod te laten komen.

In samenwerking met Vlaams-Nederlands huis deBuren nodigen we iedere avond ook een literaire stem uit om een andere blik op het thema te werpen.

Aan het einde van de reeks stellen we een aantal concrete actiepunten voor.

Ada Güvenir over de visual die ze voor deze reeks gemaakt heeft:

"It was clear for me from the get-go that the image accompanying the poster for the talks had to be bold, colourful and striking. Piling up works of great authors and researchers against the Boekentoren represents the ladder for change, lined with the power of knowledge, in order to climb up the steps of decolonisation. While the university is still mainly a white bastion, represented by the cold blue dots, the red and yellow colours, embodying the souls and stories of people who are generally misrepresented, are now finally finding their way into the institution."

Programma

20 oktober:
Sibo Rugwiza Kanobana, Lindah Leah Nyirenda & Babeth Fotchind
over het zwarte perspectief

26 oktober:
Sarah Adams, Yves T'Sjoen & Karin Amatmoekrim
over een gedekoloniseerde canon

3 november:
studenten NDeko FLW & Gloria Wekker
over een gedekoloniseerd curriculum

10 november:
Warda El-Kaddouri, Rasit Elibol & Robin Goudsmit
over De nieuwe koloniale leeslijst

17 november:
Lieselot De Taeye & Gia Abrassart
over meertaligheid

24 november:
Jessica de Abreu, Badra Djait & Esha Guy Hadjadj
over een gedekoloniseerde bibliotheek

Opmerkingen

Iedereen is welkom!

  • Je kan de volledige reeks bijwonen voor €30.
  • Of je pikt er één avond uit voor €5.

Om in te schrijven:

  • klik hieronder op "toevoegen aan mijn winkelmandje"
  • klik vervolgens rechtsbovenaan op het winkelkarretje
  • duid bij het afrekenen aan welk tarief op jou van toepassing is
  • volg de instructies die je krijgt in de bevestigingsmail

Literatuur en Dekolonisatie is een initiatief van de vakgroep Letterkunde en kadert in het curatorschap van Warda El-Kaddouri, die voor deze reeks samengewerkt heeft met Sibo Rugwiza Kanobana van de vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie.

Bijzondere dank gaat uit naar onze twee hoofdpartners - deBuren en de Nederlandse ambassade in Brussel - en al onze andere externe partners die deze reeks mee mogelijk maken.

Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.