20.10.’21

Geïnteresseerd?

Meer informatie
° LEZ008 Nederlands/Engels
Tags: Dekolonisatie

Beschrijving

De afgelopen jaren, en zeker sinds de Black Lives Matter-protesten in de zomer van 2020, staat dekolonisatie als thema weer duidelijk op de maatschappelijke agenda.

Literatuur en literatuurstudie zijn primaire loci voor wie het koloniale verleden en zijn nawerking ernstig in de ogen wil kijken. Literatuur speelde een faciliterende en soms zelfs een formerende rol in het verspreiden van het imperiale denken. Welk perspectief komt aan bod? Wie zijn de personages? Met welke woorden verbeelden we het koloniale tijdperk? Hoe kan je koloniale literatuur vanuit een hedendaags perspectief lezen? Bovendien beïnvloedt het koloniale verleden ook vandaag nog de manier waarop we aan kenniscreatie en literatuuronderwijs doen, van de canon tot de inrichting van bibliotheken en het opstellen van lectuurlijsten.

Daarom gaan we in gesprek met schrijvers, filosofen, journalisten, bibliothecarissen en archivarissen uit Vlaanderen en Nederland. Samen willen we reflecteren over de institutionele dimensie van dekoloniseren en nadenken over hoe literatuur ook een andere rol kan spelen door bepaalde vragen en perspectieven aan bod te laten komen.

In samenwerking met Vlaams-Nederlands huis deBuren nodigen we iedere avond ook een literaire stem uit om een andere blik op het thema te werpen.

Aan het einde van de reeks stellen we een aantal concrete actiepunten voor.

Programma

woensdag 20 oktober 19u30 @NTGent (Minnemeers)

dinsdag (!) 26 oktober 19u30 @Bibliotheek De Krook

woensdag 3 november 19u30 @Parnassuskerk

woensdag 10 november 19u30 @GUM (opname)

woensdag 17 november 19u30 @KASK

woensdag 24 november 19u30 @Faculteitsbibliotheek Letteren en Wijsbegeerte (opname)

Iedereen is welkom!

  • Je kan de volledige reeks bijwonen voor €30.
  • Of je pikt er één avond uit voor €5.

Wil je erbij zijn?

  • klik hieronder op "toevoegen aan mijn winkelmandje"
  • klik vervolgens rechts bovenaan op het winkelkarretje
  • volg de instructies
  • je krijgt een bevestigingsmail met betaallink
  • late beslissers kunnen zich ook ter plaatse inschrijven

Opmerkingen

Literatuur en Dekolonisatie is een initiatief van de vakgroep Letterkunde en kadert in het curatorschap van Warda El-Kaddouri, die voor deze reeks samengewerkt heeft met Sibo Rugwiza Kanobana van de vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie.

Bijzondere dank gaat uit naar onze twee hoofdpartners - deBuren en de Nederlandse ambassade in Brussel - en al onze andere externe partners die deze reeks mee mogelijk maken.

Ada Güvenir over haar visual voor deze reeks:

"It was clear for me from the get-go that the image accompanying the poster for the talks had to be bold, colourful and striking. Piling up works of great authors and researchers against the Boekentoren represents the ladder for change, lined with the power of knowledge, in order to climb up the steps of decolonisation. While the university is still mainly a white bastion, represented by the cold blue dots, the red and yellow colours, embodying the souls and stories of people who are generally misrepresented, are now finally finding their way into the institution."

Meer informatie

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.